Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomrösta om nya regioner

Annons

Landstingshuset i Västerås

Sex av tio västmanlänningar vill folkomrösta om den föreslagna Svealandsregionen ska bli verklighet. Det visar en färsk undersökning från Sifo som intervjuat 1000 västmanlänningar.

Regeringens utredning vill slå ihop Västmanland med Dalarna, Sörmland, Örebro, Gävleborg och Uppsala. Socialdemokraterna driver på frågan med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Nu har de rödgröna meddelat att de inte vill ha någon folkomröstning om förslaget, då de hävdar att det inte är en lämplig metod. De ifrågasätter alltså en metod som används när frågor som kräver ett stort folkligt stöd och engagemang ska avgöras. Sedan tidigare finns en tradition i Sverige att genomgripande politiska förändringar ska underställas folket. Några exempel är folkomröstningen om EU-medlemskapet, och införandet av euron som valuta. Det var komplexa frågor där man valde att fråga väljarna om deras åsikt.

Bildandet av Svealandsregionen innebär att västmanlänningarna förutsätts acceptera att makten över deras frågor ska överlämnas till andra. Det här är den viktigaste frågan på femtio år i Landstinget Västmanlands historia.

Då är det för oss en självklarhet att medborgarna ska vara väl informerade, delaktiga och ha en möjlighet att ge uttryck för sin åsikt i frågan. En folkomröstning är nödvändig i Västmanland. Vi anser att den bör genomföras i samband med de allmänna valen 2018. I den uppfattningen har vi en tydlig majoritet av västmanlänningarna bakom oss.

Tomas Högström (M), oppositionsråd Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons