Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan gör de sjuka sjukare

Annons

Jag arbetar som präst och får dagligen lyssna till människor som mentalt inte mår bra. Det har sina orsaker att vårt samhälle avspeglas i själsliga måenden. Under en och samma dag fick jag höra fyra skrämmande historier hur Försäkringskassan behandlar människor som redan mår dåligt. Det FK verkar utgå ifrån är att alla människor bluffar och att alla skall bevisa motsatsen om de inte bluffar. Alltså, FK vill bygga ett samhälle där allting grundar sig på misstro mot medborgarna. Alla är bedragare och försöker smita undan innan motsatsen är bevisad.

Det vi har sett av FK:s utveckling är ett linjerakt system där en hjärtinfarktspatient får vissa veckor på sig att bli frisk. Om läkare som träffat patienten säger motsatsen så avslås det med ett standarsvar. ”Våra experter säger att du är frisk” vilket är lika banalt som att påstå att det är möjligt att bedöma sjukdom utifrån en journal. Papper har ersatt människan, vilket är kränkande för alla som får FK:s kommentarer uppstoppat i ansiktet.

FK:s ”experter” sitter på ett kontor miltals från en patient som skall bedömas vara frisk eller inte. Målet för FK är inte att understödja den sjuke, utan att spara pengar till staten. Hur det går till kan man undra, men att det är ytterst kortsiktigt vet alla som sysslar med själsliga sammanhang. Fotfolket, lokala läkare, psykologer, vårdare av olika slag som lever i närkontakt med den som behöver hjälp är satta ur funktion när deras utlåtande spolas bort som icke sant om patienten. Det är även en kränkning mot människor som har den största kunskapen om de lokala fallen. Den politiska viljan går före och prioriteras.

Att sjukvården har politiserats är en katastrof, eftersom det förskjuter fokus till organisation och mediecentrering för att bilda politiska opinioner. Det avhumaniserar vården som borde få vara en frizon från politisering. Politiker bör spela hjältar på andra arenor.

Det FK gör när femton handläggare omplaceras från Fagersta till Västerås är att öka distansen till de sjuka. Nu är det satt i system att det skall vara distans utan känslomässig bindning till försäkringstagaren. Då kan sjukpenningen dras in utan tvekan.

Ett annat sätt är att hela tiden byta handläggare. Att ständigt börja om försvagar motståndet. Ingen orkar protestera för man upplever sig helt utlämnad. Detta är ett groteskt maktspel som kommer att undergräva vårt samhälle som borde bygga på förtroende och inte misstroende. Det är en elitism i FK:s beteende som skapar otrygghet, oro och ilska. Vara sjuk och bli kränkt gör saken inte bättre.

Som en person sa till mig ”man blir sjuk på grund av Försäkringskassans beteende”. Rättshjälp för att överklaga verkar vara ur funktion på grund av regler som är tjugo år gamla. Det luktar pinsamt om den svenska välfärden. Tänk på det när du röstar i höst.

Per-Arne Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons