Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge landsbygden en chans

Annons

Landsbygdskommittén föreslår ett avståndsbaserat reseavdrag där man får dra av en schablonsumma, oavsett om man åker bil eller med buss/tåg. En liknande modell finns i Norge och Danmark Tanken är att underlätta för folk att bo på landsbygden och resa till jobbet.

Klyftan mellan stad och land måste motarbetas och det är ett prioriterat mål för Socialdemokraterna. År 2017 började därför mycket bra med blocköverskridande förslag om Sveriges landsbygds framtid. Där en grundläggande utgångspunkt är att de som bor och arbetar på landsbygden ska ha samma möjligheter till ett gott liv som medborgarna i resten av Sverige.

Parlamentariska landsbygdskommittén har presenterat en politik som ger likvärdiga förutsättningar för medborgare att arbeta, bo och leva på landsbygden – men också öka landsbygdens möjligheter att bidra till en positiv utveckling av hela samhällsekonomin. Vi har allt för länge sett hur lands- och glesbygden nedprioriteras, och hur privatiseringar tvingat viktiga samhällstjänster att stänga i områden där det inte har ansetts lönsamt att fortsätta sin verksamhet. Det är en utveckling som vi måste vända. Därför är våra förslag särskilt riktade till att öka jämlikheten i vårt land genom att:

1) Öka kapital och rådgivning för att gynna näringsutveckling på landsbygden.

2) Öka livsmedelsproduktionen - vilket både skapar arbetstillfällen och bidrar till att stärka den svenska självförsörjningen.

3) Förenkla lagar och regler som försvårar villkoren för dem som verkar på landsbygden.

4) Göra en översyn av reseavdraget och göra det avståndsbaserat.

5) Införa särskilda landsbygdslån för byggande av hus och lägenheter.

6) Ge staten ett större ansvar för landsbygdens kommersiella service, välfärdstjänster och kulturutbud.

7) Öka polisens närvaro i hela landet.

8) Öka bredbandsutbyggnaden.

9) Flytta ut 10 000 jobb från storstäderna till landsbygden.

10) Öka utbildningen i hela landet.

Det är bara ett axplock av de 75 förslag som landsbygdskommittén överlämnat till regeringen och som nu har gått ut på remiss. Vi är övertygade om att landsbygdens utveckling gynnas av långsiktigt ansvarstagande och samarbete över blockgränserna. Så minskar vi klyftorna mellan stad och land och så säkerställer vi att våra landsbygder är livskraftiga.

Anna Wallén (S), riksdagsledamot från Västmanland

Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta

Johanna Odö (S), kommunalråd i Norberg

Lena Lovén Rolén (S), oppositionsråd i Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons