Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glappet mellan stad och land oroar

Annons
Gårdar läggs ner och den allt mindre lönsamma åkermarken ersätts av skog om inget görs, varnar skribenten.Foto: Seth Jansson

Det var på landsbygden som allting började och det är där vi fortfarande har vårt fantastiska kulturarv. Det finaste, det vackraste och den bygd där många av oss har våra rötter, håller på att vittra sönder. Eftersom jag själv är uppvuxen på landsbygden så berörs jag starkt av detta.

Får utvecklingen fortsätta så finns det snart inget kvar att rädda. Gårdar läggs ner, den allt mindre lönsamma åkermarken ersätts av skog och det öppna landskapet krymper. Att bo och leva på landsbygden är svårt. Aktivister hotar bönder. Samhällskontraktet vad gäller skola, vård och omsorg, säkerhet och vägar, är inte längre självklart.

Vargstammen ökar inte men är ändock väsentligt större än vad vår riksdag beslutat. Den illegala jakten, med maxstraff på 4 år, begränsar vargstammens tillväxt. Vi har fått brottslingar i samhället som betraktas som hjältar i byn. Rovdjurspolitiken bidrar till att klyftorna mellan stad och land växer.

De väljartäta storstadsområdena prioriteras. När S nyligen presenterade sin plan för landsbygden sade vår stadsminister lite spontant: ”När storstadsbor ska åka ut och kanske få koppla av på landsbygden, då måste det fungera där”. Är landsbygden i första hand till för stadsborna? Nej, landsbygden är till för hela landet men framför allt för dem som bor på landsbygden. Men då måste också landsbygden få ta del av den svenska välfärden, eftersom man bidrar med så mycket; vattenkraft, skog, gruvor, matproduktion, skatteintäkter, mm.

Klyftan mellan stad och land får konsekvenser. Det har uppmärksammats inom kulturvärlden där filmer och böcker beskriver den pågående urbaniseringen. Glappet mellan stad och land skapar grogrund för diverse populistiska rörelser. Går detta att förhindra?

Att stoppa denna strukturomvandling är svårt på kort sikt. Vi kan dock bromsa utvecklingen genom att lyfta fram landsbygdens stora fördelar och behandla dem som lever där med stor respekt. Att växa upp på landsbygden är inte fel. Varifrån kom alla fantastiska tjejer som såg till att vi gjorde ett av våra bästa vinter-OS någonsin? Från storstaden, eller?

Ideologi är viktigt för att styra riktningen på vår samhällsutveckling. Vi liberaler har tyvärr inte prioriterat landsbygden vad gäller konkreta politiska åtgärder. Här måste vi bli bättre. Men vår grundläggande ideologi borde kunna medföra förändringar om den fick mera kraft, och kraften kommer från väljarna.

Låt socialliberalismen, alla individers lika rättigheter, flöda över stad och land utan murar. Det gagnar oss alla.

Magnus Bohman

Ordförande Liberalerna Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons