Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll huvudet kallt, trots valår

Annons
Sverige skall inte ha egna brandbekämpningsplan, anser skribenten.

Liberalerna håller helt med Centern om att vi, både i Norberg och i Sverige, måste bli bättre på krisberedskap. Som partier har vi dock lite olika ståndpunkt i den här frågan. Vi tycker att Sverige istället för att lägga väldigt mycket pengar på egna plan, ska satsa på ett nordiskt samarbete.

I bränderna som pågår i Sverige idag har vi sett vilka fördelar vi har av att vara medlemmar i EU, där brandmän från olika länder sluter upp. Vad gäller flygplan kan vi utnyttja EU bättre och på så vis tryckfördela kostnaderna för de här mycket dyra planen. Frågan om brandsläckningsplan kommer troligen att diskuteras en hel del i EU framöver eftersom det pågår större bränder i flera EU-länder även i år.

De bränder som rasar i Sverige idag är förstås en katastrof för många. För oss i Norberg är det lätt att förstå hur mycket en brand påverkar oss civila. Alla känner vi någon som fick evakuera 2014, eller någon som fick se sin egendom gå upp i rök. Å andra sidan är det fyra år sedan det brann så här mycket. Vi liberaler försöker hålla huvudet kallt, trots att det är valår.

Vi liberaler tycker inte att Sveriges katastrofläge idag ska användas som slagträ ett valår.

Vår lösning vad gäller inköp av brandbekämpningsplan är att satsa på ett nordiskt samarbete. Vi tycker också att Sverige ska satsa på försvar och civilförsvar igen. Därför satsar vi också 17 miljarder mer än sittande regering på det. På så vis kommer vi att ha beredskap på plats i samtliga kommuner – inte bara för bränder utan för andra kriser som också kan uppstå. Att köpa in några plan kommer inte att lösa problemet med att Sverige behöver bli bättre på att hantera kriser.

Det är klart att folk blir kritiska mot sittande regering när det är kris och saker och ting inte fungerar som det brukar. Så skedde vid storbranden 2014 och så sker även nu, även om de politiska färgerna har skiftat sedan dess. Vi liberaler tycker inte att Sveriges katastrofläge idag ska användas som slagträ ett valår. Sverige måste bli bättre på att hantera kriser – oavsett vem som sitter i regeringen.

Liane Blom

Liberalerna Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons