Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvera kostnaden

Annons
På sikt bör tandvården omfattas av samma högkostnadsskydd som all annan hälso- och sjukvård, enligt skribenten.Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Tandvården är i behov av omfattande reformer som ökar jämlikheten och förbättrar tillgängligheten, särskilt för personer med små inkomster.

Vänsterpartiet föreslår därför att all tandvård ska subventioneras med 50 procent från första kronan, i stället för dagens system där högkostnadsskyddet träder in när kostnaden överstiger 3 000 kronor.

Det drabbar låginkomsttagare och sjukskrivna, arbetslösa, förtidspensionärer och många äldre.

Enligt Tjänstetand-läkarna har kostnaderna för tandvård ökat för drygt 90 procent av patienterna sedan dagens tandvårdsstöd infördes.

De som har ekonomiska svårigheter söker i mycket lägre grad tandvård än andra. Barn från socio-ekonomiskt svaga områden rapporteras ha sämre tandhälsa än andra barn. Särskilt påtagligt är det bland barn med utländskt ursprung. Många ungdomar slutar att besöka tandvården i förebyggande syfte efter att de fyllt 20 år, främst av ekonomiska skäl.

Vänsterpartiet vill stärka möjligheterna till tandvård för barn och unga. Enligt vårt förslag ska patienter upp till 23 år ha rätt till tandvård mot samma patientavgift som gäller vid vanliga läkarbesök.

Den förebyggande tandvården i skolorna ska stärkas, särskilt i områden där behoven är som störst.

Även äldres munhälsa behöver prioriteras. Drygt fyra av tio pensionärer upplever att de har problem med mun och tänder. Vi föreslår att alla pensionärer erbjuds munhälsosamtal med tandläkare eller tandhygienist. Tandhälsan har blivit en klassfråga. De som är i störst behov av tandvård har idag inte råd att gå till tandläkaren.

På sikt vill vi att tandvården ska omfattas av samma högkostnadsskydd som all annan hälso- och sjukvård.

Riksdagskandidat

Juha Rundgren (V)

Landstingsråd

Vasiliki Tsouplaki (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons