Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heja alla som är motvalls i Norberg – ni behövs

Annons
Norbergare tyngs inte av samma allvar som tycks råda i Fagersta, enligt skribenten.

Det är verkligen berikande att följa, och delta, i samtalen i Fagersta-Posten. Gäller såväl Fagersta som Norberg. Bra insändarsida. Tack!

Nå, i Fagersta tycks råda ett allvar som vi i "bygden" saknar. Kanske man borde lätta lite på sifferrytteriet där. Alltså, vem orkar bemöta ordkaskader av "fakta" från kommunala dokument, somliga daterade i en svunnen tidsålder. Gamla debatter får inte exkludera medborgare som saknar insikt i detaljplaner, kommundokument från 2007, vem sa vad för tio år sedan. Hallå! Företrädare för Fagersta är säkert utmärkta handläggare, men när man läser deras inlägg somnar man innan man kommit till tredje paragrafen.

För Fagerstabor förefaller "Insändare" vara rösten från ovan. Herrar och damer som bestämmer hur det är, var och varför. Lite gammaldags bruksmentalitet där. Vore roligt om även Fagerstas medborgare tog del i debatten på ett personligt plan. Vem tusan vill höra referenser till gamla muggiga kommunbeslut som "kanske" legitimerar överheten. Att de vet bäst.. ja det är väl gamla nyheter.

Nå, en uppmaning till Fagersta bor. Engagera er. Tyck. Var inte rädd. Och vad är detta med anonyma insändare? Varför? Vem är vi rädda för? Vi lever inte i Östtyskland. Nog sagt i den fråga.

Åter till "min" bygd.

Härligt med åsikter som går i tvärs. Uppfriskande. Heja alla motvalls. Ni behövs.

Så; en reflektion för oss i Norberg:

Ja, vi är en av Sveriges minsta och fattigaste kommuner. Men vi är sannolikt en av de få i vårt land som bryr sig om vårt "väsen". Skola, äldreboende, vård, integration, kultur, torg, nybyggnad, ombyggnad...nä, behöver inte räkna upp allt. Men grunden är denna; det finns en samsyn hos oss. Delas av alla. Skapar medborgarkänsla. VI-känsla. Kärnan i Norberg. Jösses, vad vi ska vara glada över detta. Ett stort kamratgäng, accepterar varandra. Fel och brister, må så vara, men för tusan – det är vi!.

Och visst, denna känsla gäller även politiska partier. Klart det måste diskuteras. Brytas åsikter. Men djupt därnere finns något mycket viktigare. Kärlek. Respekt. Kul att vara norbergare. Vi hör ihop. I denna lilla enklav.

Har ni träffat andra norbergare på resor? Ni vet... i Malmö, Göteborg, eller rent av Berlin eller London. Man blir så glad, det är som att oväntat se någon från sin familj.

Som en liten hälsning vill jag berömma "vår" bygd. Och våra debatter. Våra stridsyxor är inte särskilt vassa, (ibland är de nästan för syns skull). Omtanken om bygden är vårt gemensamma band. Låt det förbli så.

Vi ser olika vägar framåt. Om det kan vi kivas. Men målet... Norberg. Det förblir intakt!

Det är det rätta.

I det lilla bor det stora. Vi är alla en del av samhället. Välkomnande! Med värme och generositet kan vi, oavsett ursprung, politisk åskådning, ålder, position eller, rent av pengar, uppleva samma känsla. Värme. Vårvärme! Låt oss värna om den. Och just du är en del av den! Kan bidra.

Vi är alla norbergare. Gemensamt.

Richard Hichens-Bergström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons