Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga avgifter gör det dyrt att bo i Norberg

Annons

Avgifter för vatten och avlopp kan skrämma folk från att flytta till Norberg, påpekar skribenten.

Vid senaste kommunfullmäktige i Norberg (7/10) höll jag ett anförande, som i stort sett är återgivet nedan, men förkortat.

Vid den här tiden för tre år sedan, träffades en grupp människor, som oroade sig för utvecklingen i Norberg och bildade Partiet för Norbergs framtid. Sedan valet 2014 har vi försökt påverka politiken, men hålla en låg profil utåt.

"Norberg den attraktiva kommunen" ekar tämligen tomt om vi politiker inte agerar. Priserna på småhus har ökat i Norberg, men är lägre än i Fagersta. Medan Fagersta har en ganska betydande nybyggnation av småhus, har vi Norberg inte sett något nybygge. Fem tomter utefter Norens strand är osålda. Bankerna är inte villiga att finansiera, eftersom man vet att en försäljning skulle ske till ett pris under produktionskostnad. Anläggningsavgifterna här är inbakade i priset, men redovisningen tyder på att va-kunderna kommer att subventionera kommunen, vilket strider mot va-lagen. För andra tomter tillkommer anläggningsavgift.

Kommunfullmäktige har beslutat anlägga vatten och avlopp i Bjurfors av miljöskäl och inte för att de boende önskar kommunalt VA. Att genomföra höjningen nu är en smäll på käften för de boende där. En majoritet av de boende i Bjurfors önskar att byn ska tillhöra Avesta, eftersom de anser sig illa behandlade av kommunen. Det skulle medföra förlust av skatteintäkter och statsbidrag.

De höjda anslutningsavgifterna motiveras med att de ska avskräcka från att begära om kommunalt VA. En särtaxa (avvikande för vissa områden) vore möjlig, men kommunen har angett att man vill ha en solidarisk anläggningsavgift. Om det är ett uttryck av solidaritet att de som vill bygga i tätorten betalar mer än det kostar, därför att kostnaden utanför tätorten är betydligt högre, är tveksamt.

Brukningsavgifterna i Norberg är 56 procent högre än i Fagersta. Med den föreslagna indexhöjningen blir det 58 procent. Vattnet från Avesta är en mindre del av skillnaden.

Vi i PNF har valt att informera politikerna om varför VA i Norberg är så dyrt. Jag kan bara nämna att organisationen, med kommunen som ägare och NVK som förvaltare, har medfört en fördyring på ca 1,5 miljoner per år för konsumenterna, cirka 20 miljoner + moms sedan NVK bildandes. Avgifterna för småhus i Norberg är ca 370 kr/månad högre än i Fagersta.

Med våra två mandat i fullmäktige, kunde jag bara vädja till alla, som inser att "Norberg den attraktiva kommunen" aldrig blir verklighet, om vi inte ser till att boendekostnaderna blir lägre och att familjer tycker sig ha råd att flytta hit.

Lars Persson, Partiet för Norbergs Framtid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons