Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur fungerar Bergslagssjukhuset?

Annons
Hur kommer utvecklingen att  bli på sikt, nu när regionen tagit över driften av Bergslagssjukhuset, undrar skribenten.

Hur fungerar det på Bergslagssjukhuset nu när Region Västmanland återtagit driften av en stor del av sjukhuset? Mitt Hjärta fortsätter att driva vårdcentralen, men övrig verksamhet tillhör sedan februari Region Västmanland. Det är säkert för tidigt att dra några generella långsiktiga slutsatser, men övergången i sig verkar ha fungerat.

Att det skulle bli mindre flexibelt med personalen uppdelad på två arbetsgivare, var alla införstådda med. Likaså att maten till patienter skulle komma från Västerås, i stället för nylagad från Fagersta.

Men hur kommer den totala utvecklingen att se ut på sikt? Mitt Hjärta har planer på förändringar för att minska vårdköerna. Om och hur detta kommer att fungera vet vi ännu inte. Likaså vet vi inte vilka ekonomiska konsekvenser regionens mångmiljardsatsning på att bygga ett nytt sjukhus i Västerås på sikt kommer att få på närsjukvården i Fagersta. Efter valet, snarare än före, tas de svåra besluten. Framtiden känns lite osäker.

Vi Liberaler har under flera år engagerat oss i Bergslagssjukhusets framtid och tänker fortsätta med detta oavsett vilka som är driftsansvariga. Går utvecklingen åt rätt håll så skall vi våga stå upp och applådera, går det åt fel håll så blåser vi i visselpipan så det hörs ända till talarstolen i Region Västmanland, där våra företrädare finns.

Vi Liberaler har ett nära samarbete med Region Västmanland, där vårt oppositionsråd och gruppledare Helena Hagberg, som är mycket väl insatt i frågan, förespråkar våra åsikter. Hon står också som första namn på vår lista till regionvalet. Vår gemensamma övergripande målsättning är att närsjukvården i Fagersta snarare skall utvecklas än avvecklas.

Sjukvårdspartiet tänker ställa upp i kommunvalet men inte i regionvalet. Detta är märkligt eftersom det är i regionen man beslutar om sjukvården och det är där enfrågepartier som Sjukvårdspartiet borde höra hemma om man vill ta ansvar och kunna påverka.

Alla har givetvis rätt att ställa upp i kommunvalet, men om det innebär att den fråga man brinner för inte får någon företrädare, då går frågan upp i rök. Detta kan hända då små partier tar röster från varandra så att ingen får ett mandat. Så därför, vill ni som väljare värna sjukvården i Fagersta, tänk till!

Det är engagemang för frågan och kopplingen till Region Västmanland som är avgörande. Vi Liberaler har bevisligen båda.

Magnus Bohman

Ordförande Liberalerna Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons