Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför personnummer för hela Norden

Annons

De nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island utgör en gemensam marknad. I mångt och mycket är det ett lyckat projekt. Nordiska medborgare kan bo, studera och arbeta i varandras länder på villkor som ofta är lika. Men tyvärr finns det ett antal gränshinder kvar som gör att människor hamnar i kläm. Här kommer ett exempel:

Om Tore flyttar från Norge till Fagersta för att skaffa jobb, kan han inte skaffa sig ett svenskt mobilabonnemang eller öppna ett bankkonto. Detta eftersom han saknar ett svenskt personnummer. För att få ett svenskt personnummer måste han vara folkbokförd i Sverige. Och för att få ett hyreskontrakt här, måste han ha ett svenskt personnummer…

KDU vill ge alla nordiska medborgare rätt att få ett svenskt personnummer tilldelat sig utan krav på motprestation, på begäran till Skatteverket. Samma sak ska gälla de svenskar som önskar uppehålla sig i andra nordiska länder. På så sätt löser vi Tores problem.

Redan ifjol meddelade Skatteverket att personnumren för vissa datum har tagit slut. Skatteverket har tvingats skapa påhittade födelsedagar åt tiotusentals individer och situationen ser inte bättre ut i våra grannländer. Därför vill KDU även att det på sikt införs ett personnummersystem som är gemensamt för hela Norden. På så sätt underlättar vi för människor i deras vardag, samtidigt som vi avlastar de utdaterade systemen och stärker det nordiska samarbetet.

Johanna Ridderström, ordförande för KDU Västmanland

Carl Olehäll, ordförande för KDU Fyrbodal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons