Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Hälften av alla som drunknar har druckit

Annons
Idylliskt men farligt med sprit i kroppen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ungefär 30 procent. Så mycket mer alkohol dricker vi i Sverige under sommaren jämfört med resten av året. Samtidigt är sommaren, av naturliga skäl, den period på året som vi spenderar mest tid i, på och vid vatten.

Många uppskattar säkert kombinationen av sol, semester, vatten, båt och alkohol, men tyvärr är det en riskabel kombination. Förra året omkom 122 personer genom drunkning. 75 av dem, alltså mer än hälften, omkom under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

2014 var siffrorna ännu högre: 137 personer omkom totalt under året, 82 av dem omkom under sommaren. I år ser det hittills än dystrare ut. Från januari till maj har hela 45 människor drunknat i Sverige. Det kan jämföras med 23 personer under samma period 2015 och 30 personer 2014.

Bakom dödsfallen finns ofta alkohol inblandat. Hälften av de som drunk-nar har alkohol i blodet och hela sju av tio av dem som omkommer i samband med fritidsbåtsolyckor har alkohol i kroppen. Vi vill därför, nu när sommaren äntligen är här, uppmana människor att reflektera över sin alkoholkonsumtion för en ökad säkerhet i, på och vid vatten.

1. Undvik alkohol på sjön och i samband med bad: Kombinationen sol, alkohol och vatten är farlig och en stor anledning till de höga drunkningssiffrorna. Med alkohol i kroppen får man sämre koordination, reaktionsförmåga och omdöme. Alkohol ger också en ökad känsla av värme och i många drunkningsolyckor är nedkylning en bidragande orsak.

2. Håll uppsikt och var vaksam: Oavsett om du är erfaren eller oerfaren till havs är det viktigt att hålla uppsikt. Enligt försäkringsbolagen inträffar de flesta grundstötningarna inom två sjömil från hemmahamnen. Fler seglare och ägare av beboeliga motorbåtar omkommer i hamn än under färd. Oftast har de druckit alkohol.

Likaså är det viktigt att vara uppmärksam när man badar. Särskilt viktigt är det att hålla uppsikt över barn. Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i ålder ett till sex år.

3. Flytväst är a och o: Sitter du i en båt, använd flytväst. En analys som genomfördes av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet visar att sex av tio av de som omkom genom drunkning i båtolyckor 2013-2015 och inte hade flytväst hade kunnat överleva om de burit flytväst.

Att bära flytväst är en enkel men viktig säkerhetsåtgärd.

I dag drunknar en människa var tredje dag i Sverige och sommarmånaderna är de månaderna där flest drunkningsolyckor sker. Att avstå från att dricka alkohol, vara vaksam och använda flytväst är tre enkla med viktiga tips för att minska antalet olyckor och för en säkrare och skönare sommar på, i och vid vatten.

Karin Brand

generalsekreterare Svenska Livräddningssällskapet

Juan-Pablo Roa

verkställande direktör IQ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons