Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Mitt liv var kaos tills jag lyfte telefonluren

Annons
Skribenten berättar hur det är att lida av social ångest. Hur det lamslår ens sociala liv. Foto Hasse Holmberg / Scanpix

Det går att leva med social fobi, eller social ångest som det numera heter. Jag märkte av det första gången när jag skulle äta tillsammans med mina nya arbetskamrater i mitten av 1980-talet. Jag fumlade med besticken, lyfte glaset med båda händerna för att inte spilla ut mjölken. Kände hur pulsen ökade. Tyckte att alla tittade på mig.

Sedan försvann det några år för att sedan komma tillbaka i början av 1990-talet. Då blev det med åren bara värre och värre.

Det var som värst i mitten av 1990-talet. Jag kunde inte sitta och äta på restaurang, inte handla på stora affärer, inte skriva inför andra människor. Att prata inför andra var inte att tänka på. Mitt liv var kaos. När jag till exempel skulle träffa familjen vid jul eller vid någon fest så drack jag alkohol innan.

Det blev en ond cirkel.

Jag börja smygdricka om jag skulle på möte via arbetsförmedlingen, för att kunna funka i grupp. Det hjälpte för stunden. Frågade någon man hälsade på om jag ville äta hos dem så tackade jag alltid nej, även om jag var hungrig. Hittade alltid på ursäkter för att slippa äta eller fika hos vänner och bekanta då jag var nykter. Jag visste inte då vad det var för fel.

En dag så tog jag mig mod och ringde vårdcentralen. Fick träffa en kurator för att berätta om mina problem. Äntligen fick jag reda på vad jag led av. Behandlingen kunde börja.

Jag utsatte mig själv för jobbiga situationer fast det är svårt i början. Tvingade mig själv att göra saker som har varit svåra bland andra, i nyktert tillstånd. Det gav resultat. Har även hjälpt mig mycket att prata om det.

Det har varit en lång väg att gå och är fortfarande.

Har känningar av det än i dag. Vet ej om det försvinner helt. Jag har lärt mig att leva med det. Vissa dagar känns bra medan andra känns mindre bra.

Ni som tror er lida av social ångest. Kontakta vårdcentralen. Prata om det till vänner och bekanta som ni litar på. Utsätt er för det ni har fobi för, till exempel prata inför andra människor, äta ute.

Det finns hjälp!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons