Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nästa vecka kan du göra fler Rut-avdrag

Annons
Snart kan man få göra Rut-avdrag för bland annat tjänster inom trädgård.

Från den 1 augusti kan du göra Rut-avdrag för fler tjänster än tidigare. Regeringen och Allianspartierna har kommit överens om att utvidga avdraget till tjänster inom trädgård, flytt och IT. Båda sidor är eniga om att Rut är viktigt för att skapa nya jobb – och finansminister Magdalena Andersson har talat om Rut-avdraget som en kostnadseffektiv åtgärd för fler jobb.

Men samtidigt gav regeringen en motsatt och kraftfull signal för ett halvår sedan, när den halverade taket för avdraget till 25 000 kronor per person och år. Det är en förändring som sju av tio svenskar var emot, visade en Sifoundersökning i höstas. Inte ens bland regeringspartiernas egna väljare fanns ett stöd för sänkningen.

Under första halvåret i år har det genomsnittliga Rutavdraget varit 3 493 kronor. Genomsnittssvensken gör med andra ord avdrag som ligger långt under taket. Trots det visar ny statistik från Skatteverket att rut bromsar in efter sänkningen – och till och med backar i stora delar av landet.

I Västmanland ökade antalet invånare som gjort Rutavdrag under första halvåret med 2 procent jämfört med samma period i fjol, men totalt har siffrorna sjunkit i sex län. Under 2015 växte rutavdraget i samtliga 21 län. De senaste årens positiva utveckling har alltså stannat av. Behovet av jobb som inte kräver högskoleutbildning eller lång arbetslivserfarenhet är stort. Tre av fyra som arbetar inom hushållsnära tjänster kommer direkt från arbetslöshet.

85 procent av dem som började jobba på Hemfrid i fjol är födda utomlands. Så när allt fler har tagit hjälp med tjänster i hemmet har de varit med och skapat riktiga jobb och bidragit till integration.

Ända sedan Rut-avdraget infördes har svenska folket blivit mer positiva till det för varje år. I fjol gjorde var tolfte skattebetalare avdrag för hushållsnära tjänster, fler än någonsin tidigare. Samtidigt har företagen i Rut-branschen kunnat anställa allt fler. Tills nu, när regeringens symbolpolitik har fått konsumenterna att tveka inför att köpa mer vita hushållsnära tjänster.

Nu behövs en positiv signal för att svenskarna ska fortsätta att ta hjälp med sina livspussel och på så sätt bidra till jobb och integration. Sluta detaljreglera vilka tjänster som ska ge rätt till avdrag, höj taket för Rut och överväg att dela upp Rut- och Rot-avdragen.

Kommer riksdagsledamöterna från Västmanland att arbeta för att Rut ska kunna fortsätta växa och skapa välbehövliga jobb i länet?

Maria Andersson

vd för Hemfrid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons