Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag släcker ner den 25 mars. Gör Du?

Annons

Det hela började i Sydney den 31 mars 2007 när 2,2 miljoner människor och 2000 företag släckte sina lampor för att demonstrera möjligheten att kunna påverka klimatet i rätt riktning genom att delta i Earth Hour.

Genom att många deltar i Earth hour visar vi för våra beslutsfattare att möjligheterna finns. Bara vi vill! År 2007 deltog 2,2 miljoner människor i ett land i Earth Hour. År 2016 hade vi cirka en miljard deltagare i 178 länder. I år ska vi tillsammans slå det rekordet. Earth Hour som arrangeras av WWF (Världsnaturfonden) har under sina tio år växt till att bli världens störste klimatmanifestation. Det är sant att vi inte kan påverka klimatet så mycket bara genom att släcka lamporna i en timme under ett år men vi visar på vilka möjligheter som finns att påverka klimatet på ett positivt sätt. Erfarenheten visar att många av de som deltar i Earth Hour också under årets övriga 364 dagar inspireras att fatta viktiga beslut för att bidra till ett bättre klimat.

Genom många beslut i vardagen kan du bidra till en positiv klimatpåverkan. Du kan åka kollektivt istället för att ta bilen. Du kan äta mindre kött och tillgodose ditt behov av proteiner genom annan föda. Du kan sänka temperaturen inomhus. Du kan dra ur laddaren från kontakten när du inte behöver ladda.

För att vi som individer ska kunna uppföra oss klimatsmart måste det finnas en del strukturella politiska beslut i botten. Vi behöver satsa på infrastruktur och energisystem som gör det möjligt att använda hållbara transporter och att värma våra hem med förnybar energi. Jag hoppas att Earth Hour är en påminnelse för våra politiker om behovet av strukturella politiska beslut som gör det möjligt för oss i vardagen att fatta rätta klimatpåverkande beslut.

Hur klimatet utvecklas påverkar vår planets framtid. Glöm därför inte att släcka ner belysningen den 25 mars klockan 20:30 till 21:30. Jag släcker ner. Gör det du också!

Taher Ibrahimi. Samhällsvetenskapliga programmet, NVU, Brinellskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons