Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarnas särintressen behöver balanseras

Annons

Riksdagsledamot Åsa Coenraads passar i Fagersta-Posten 15/3 på att ge Miljöpartiet – de gröna en känga, samtidigt som hon tar fram en viktig fråga i sin insändare. Varför skjuter regeringen upp utredningar och beslut om plan för viltförvaltning i Sverige? Den borgerliga alliansen var på god väg före regeringsskiftet med den så kallade jaktlagsutredningen. Kanske resten av insändaren kan förklara varför utvecklingen har gått i baklås. Numera är det ju så att det inte räcker med att regeringen vill genomföra något. Något borgerligt parti måste finnas med i bilden om det ska bli majoritet i riksdagen och beslut ska kunna genomföras.

Det är viktigt med överblick och balans mellan olika intressen. Det är märkligt att naturvårdsintressen och får- och markägare/jägare står emot varandra i denna fråga. De har ju alla ett gemensamt intresse av att våtmarker, skogar, ängar, hagar, rovdjur, annat vilt och tamdjur sköts hållbart så att alla arter klarar sig på bästa sätt.

Det verkar dock som att jägarnas särintressen tar över särskilt när leklust och girighet släpps lös. Det måste vara därför som den balansering av dessa intressen i Viltförvaltningsdelegationerna vid länsstyrelserna som genomfördes i februari i år, uppfattas som ett hot mot äganderätten. Det var ju så att Viltförvaltningsdelegationerna infördes för att regionala intressenter skulle få större inflytande. Tidigare var det Naturvårdverket som avgjorde sådana frågor. Naturintressena i Västmanland hoppade tidigare av delegationen för att den blev för ensidig. Nu kanske det blir bättre.

Det är ju istället så att äganderätten hotas om inte förnuftet får råda. Staten och grundlagen garanterar äganderätten men det finns många undantag där oförnuftigt handlande och skadligt beteende hotar hållbarheten. Tänk på gruvdriften. Äganderätten försvinner ett antal meter under markytan. Tänk på bilarna. Kör du illa eller parkerar tokigt tas bilen ifrån dig. Tänk på skogen. Sköter du inte om den på rätt sätt får du Skogsstyrelsen på dig. Tänk på djurskyddet. Missköter du djuren kan du förlora dem. Nu måste du ha två hästar ihop i hagen för att ditt hästägande ska accepteras. Bara några exempel.

Jag måste därför reagera mot att Miljöpartiet – de gröna anklagas för att urholka äganderätten bakvägen. Vi lever alla på vår jord och har ett stort ansvar för att den sköts bra. Vi kommer alla att drabbas om den inte förvaltas rätt.

Jag undrar egentligen om inte Åsa Coenraads försöker slå en kil mellan svenska folket och dess regering, särskilt den befolkning som bor på landsbygden. Det kommer att misslyckas. Den av regeringen tillsatta parlamentariska Lantbrukskommittén har kommit med ett slutbetänkande nu i januari och har 75 konkreta åtgärdsförslag för att förbättra situationen ute i landet. Platsen här tillåter inte en uppräkning men jag kan återkomma vid behov.Kom sedan inte och säg att regeringen inte gör något.

Sten Mu Yu Widhe (MP), Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons