Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobba kortare tid skapar stress för personalen

Annons
Schema för hemtjänstpersonal.

Vänsterpartiet har de senaste 30 åren drivit kravet på sex timmars arbetsdag. Inga andra partier, än kanske nu socialdemokraterna Ladman och Fredriksson, har under denna långa tid anslutit sig till kravet på sex timmars arbetsdag och man kan ställa sig frågan varför. Kan det vara så att enbart vänstern med sina 5 procent plus Ladman och Fredriksson som är de upplysta och alla övriga 95 procent är okunniga? Om dessa fåtaliga skulle ha rätt kan man fråga sig varför trycket på sex timmars arbetsdag inte är högre än vad det är.

Tolkar man den rådande forskningen kan förklaringen vara att man i de flesta yrken redan har sex timmars arbetsdag men med det förbehållet att man är på arbetsplatsen åtta timmar men jobbar sex timmar. De timmar man inte jobbar benämns i forskartermer för ”tomt arbete”. Det är under den tiden man fikar, röker, snackar med arbetskamraterna eller uppdaterar på Facebook. Så effekten med sex timmars arbetsdag blir att man bara är hemma i stället för att vara på jobbet.

Norbergs kommun har stora svårigheter med att bemanna äldreomsorgen så risken vid sex timmars arbetsdag blir att personalen tvingas utföra det de tidigare gjorde på åtta timmar. Det skapar stress och ohälsa vilket leder till att man slutar eller blir sjukskriven.

Om Demokraterna däremot hade så mycket pengar som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger att vi disponerar så skulle vi i stället vilja satsa på:

• Ett utvecklat och attraktivt ”särskilt boende” på Prostudden. Enligt alla rapporter så står vi inför stora behov när de som var födda på fyrtiotalet blir äldre och får särskilda behov. Det kan tyckas som avlägset men med kommunal planering måste det ske nu.

• Förbättrad infrastruktur. Gratis och utbyggd kollektivtrafik inom Norbergs kommun. Det skall vara enkelt att ta sig till centralorten. Vi föreslår också att alla byar i Norberg får kommunalt finansierad fiberutbyggnad. Det skulle öka attraktiviteten och tillgängligheten för glesbygden.

• Demokraterna skulle satsa på att de som bor i Norberg får tillgång till en egen simhall. I hallen skall det också finnas en varmbassäng för dem som har behov av detta. Det skulle gagna alla medborgare i Norberg, oavsett ålder.

• Demokraterna har tidigare lagt förslag om att stimulera ett Boviera-projekt. Fullmäktige avslog vårt förslag men vi ger inte upp. Norberg skall vara attraktivt för dem som bor här – inte enbart för dem som åker ut på landet och vilar upp sig, som statsminister Stefan Löfven uttryckte sig häromveckan.

• Demokraterna skulle satsa på en högre bemanningsgrad inom alla kommunens välfärdsområden. Vi skulle samtidigt se till att platta till den kommunala organisationen. I takt med att färre chefer vill ta ansvar så anställs idag mellanchefer som enbart är till för att täcka upp för det ansvar som de högre cheferna borde ha. Så byggs en byråkrati och det vill inte Demokraterna ha.

Slutligen så har Demokraterna i sin neutrala hållning till andra partiet både från vänster och höger möjlighet att välja. Det gör oss också fria att samarbeta med alla oavsett partifärg så länge som det gynnar Norberg.

Lennart Skansfors, Christer Filipsson, Tommy Vestling, Erika Vestling, Anna Lindgren, Anders Brunnberg, Stefan Holm, John Ellard, Peter Vidberg, Ingrid Filipsson, Gunilla Siwerth, Birgitta Emilsson

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons