Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Nej till pappadagar – låt familjerna bestämma

Annons

En utredning presenterades strax innan jul med förslag på en ny föräldraförsäkring. Den presenterades som ett ”modernt” förslag. Vi kristdemokrater undrar när det blev omodernt att själv bestämma vem som vet bäst vad som fungerar för mitt barn och min familj. Redan idag kämpar många familjer för att få vardagen att gå ihop. Med förslaget skulle än fler familjer få problem, eftersom de måste passa in i en mall som regeringen anser är bäst.

Vi är övertygade om att föräldrarna, inte politikerna, är bäst lämpade att själva avgöra hur de ska lägga livspusslet. Dagens kvoterade månader föreslås öka från tre till fem. Det begränsar ytterligare den valfrihet där livssituation, lön etc. ligger till grund för hur respektive familj väljer att fördela dagarna. Antalet dagar som kan tas ut före barnet fyller tre år minskas, från dagens 480 till 390 dagar och antal dagar totalt minskas från 480 till 460. Man tar dessutom bort de så kallade dubbeldagarna vid förlossning som möjliggjorde för familjen att bekanta sig med sin nya familjemedlem. Vi tycker det är bra att man vill förnya föräldraförsäkringen. Men som förslaget är utformat är det snarare en likriktning, genom ökad detaljstyrning och inlåsning i färdiga modeller. Vi vill gå åt motsatt håll, eftersom varje familj har sina specifika behov.

Kristdemokraterna vill erbjuda maximalt med lösningar för föräldraförsäkringen. Vi är emot all form av kvotering och tycker att föräldrarna fritt ska få överlåta dagar mellan varandra och till närstående. Vi vill också ge full frihet att ta ut dubbeldagar där båda föräldrarna är hemma med barnet samtidigt.

För att komma åt att kvinnor kan få lägre pension om de är hemma längre med barnen vill vi att pensionsrätten för barnår förlängs, samt att premiepensionen automatiskt delas lika för gifta föräldrar med gemensamma barn.

Amanda Agestav, distriktsordförande (KD), Västmanland

Samuel Stengård, riksdagskandidat (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons