Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna i Västmanland borde jobba hårdare mot nedskräpning

Annons

Vi köper i dag allt mer fika, mat och prylar när vi är på språng. Det gör att mängden skräp ökar, exempelvis engångsmuggar, förpackningar och cigarettfimpar som hamnar utanför våra återvinningssystem. Nedskräpningen innebär både sämre trivsel och ett hot mot miljön.

Det innebär också stora kostnader för landets kommuner. Exakt hur stora vet vi inte – men prislappen för hela landet uppskattas till två miljarder kronor per år. Kostnader som delvis är helt onödiga – om ingen skräpade ner skulle vi inte behöva lägga pengar på att städa upp. De pengarna skulle i stället kunna användas i skolorna, vården eller omsorgen.

Vår årliga kommunenkät visar att många kommuner i Västmanland i dag inte vet hur stort problemet med nedskräpning är eller var det skräpas ner mest. Endast en av de svarande kommunerna i länet har mätt nedskräpningen under det senaste året. Lika få har räknat på vad nedskräpningen kostar.

För att göra rätt insatser och följa upp arbetet är det viktigt att mäta nedskräpningen. Vi uppmanar därför fler att använda Håll Sverige Rents och Statistiska centralbyråns metoder. Kommuner som regelbundet mäter nedskräpningen är också mer aktiva när det gäller att förebygga nedskräpning.

Varje höst utser vi Årets Håll Sverige rent-kommun. De kommuner som toppar rankningen kan tjäna som goda exempel och inspirera andra. Fjolårets finalister var Borås, Kävlinge, Helsingborg, Lomma och Södertälje – vilken kommun som vinner i år vet vi den 30 november.

Den viktigaste lösningen på problemet med nedskräpning är att alla slutar skräpa ner. Håll Sverige Rent arbetar för att uppmärksamma fler på problemet – och i den här kampen vill vi ha med oss så många som möjligt. Fler kommuner i Västmanland behöver arbeta för att ändra attityder och beteenden, i stället för att bara städa upp.

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons