Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare arbetstid är bra för hälsan

Annons

Blir det mindre stress med sex timmars arbetsdag?

Den 6/11 beslutade kommunfullmäktige i Norberg om budget för 2018 - 2020 och ett av förslagen är ett försök om 6,5 timmars arbetsdag inom hemtjänsten med bibehållen lön, vilket Vänsterpartiet tycker är bra. Den budgeterade kostnaden för projektet de kommande tre åren uppgår till 3,4 miljoner kronor.

Demokraterna i Norberg (DiN) uppmanar – i en insändare samma dag – att partierna i kommunfullmäktige röstar nej till förslaget.

Argumenten som Demokraterna framför är att det är en god tanke men med hänvisning till det försök som genomförts i Göteborg inte visat på någon nämnvärd förbättring av sjuktalen. Nu ska det sägas att i Göteborg låg sjuktalen i kommunen på cirka 12 procent och i det aktuella boendet på cirka 6 procent Därifrån sjönk det ytterligare med 0,6 procent.

Befintlig forskning visar också på positiva effekter på upplevd hälsa i de försök som gjorts runt om I Sverige. Veckans Affärer 20170104 refererar till en forskningsstudie gjord av Stressforskningsinstitutet. Resultatet visar att sex timmars arbetsdag ger mindre stress och bättre sömn. Det finns ytterligare forskning som bekräftar det.

Vi delar Demokraternas uppfattning att det finns andra åtgärder som också är viktiga att införa för att förbättra personalens arbetssituation och fysiska och psykiska hälsan. Vi anser inte att de åtgärderna på något sätt står i motsättning till en förkortning av arbetstiden.

På uppdrag av Vänsterpartiets fullmäktigegrupp.

Kent Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons