Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris i vården – men de rödgröna avvaktar

Annons

Barnakuten vid sjukhuset i Västerås.

Alldeles för många erfarna under- och sjuksköterskor har valt att sluta på Barnkliniken. Det larmade personalen om redan för flera år sedan. Sedan dess har läget försämrats. Att arbeta med barn är populärt. Det går att rekrytera  ny personal – det svåra är att behålla personalen inom sjukvården så många år att de uppnår den erfarenhet som krävs.

Att göra det mer attraktivt att arbeta helg och natt och tydligare villkor för att utbilda sig till specialistsjuksköterska är två nyckelfrågor. Två frågor där Kristdemokraterna och alliansen kommit med förslag, men där de rödgröna väljer att antingen passa eller avvakta. De hänvisar som vanligt till långsiktiga planer. Under tiden försvinner allt mer kompetens ut genom dörren. Vilket leder till stängda vårdplatser och att de få erfarna som finns kvar belastas allt hårdare.

Barnens sjukvård behöver prioriteras! Kristdemokraterna vill att barnakuten ska finnas kvar, att barn ska vårdas på en barnavdelning och att barnen så långt det är möjligt ska kunna få sin sjukvård inom länet.

Vi föreslår: Inför en barnspecialiserad YH-utbildning. Starta samarbete med Akademiska sjukhuset för träning i respiratorhantering. Prioritera digital vård riktad mot barn och föräldrar. Låt den mobila familjeläkaren besöka barnfamiljer. Stärk föräldrastödet via familjecentraler och 1177.

Barnsjukvården ska utvecklas inte nedmonteras!

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons