Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Bråttom med att bygga ett servicehus i Norberg

Annons

Norberg behöver en mer långsiktig planering. Det har under lång tid gått att förutspå att befolkningen blir allt äldre, och med det behöver välfärden planeras med fokus på framtiden. Inte bara för de som är äldre, utan också för personalen som jobbar med äldre.

Vi liberaler har lämnat in en motion om att det behöver byggas ett serviceboende där man själv väljer servicenivån. Tyvärr tar det tid att bygga och detta arbete borde ha påbörjats för länge sedan. Fokus har istället hamnat på att uppfylla ett tidigare vallöfte från S om en arena. Nu börjar det bli bråttom med boenden för de äldre – och de blir allt fler.

Det finns lediga platser på särskilt boende men inga platser på något mitt emellan. Ett serviceboende skulle göra att hemtjänstpersonalen i mindre grad behöver flänga runt i hela bygden för att ge den service som man kan förvänta sig som äldre.

De som är äldre i Norberg i dag, men som är för pigga för särskilt boende, har ingenstans att ta vägen om de inte vill bo kvar i sina hus.

Rätten att välja själv är viktig för oss liberaler – men då måste det också finnas vettiga alternativ att välja mellan. Detta är en faktor som påverkar hemtjänstens personal, men som sällan diskuteras.

Ett servicehus löser en propp. Det är inte bara äldre som har svårt att flytta till alternativt boende. Även ungdomar har svårt att lämna boet. Familjer kommer att kunna bildas och flytta in i de hus som de äldre lämnar. Ungdomar kommer att kunna flytta hemifrån till de lägenheter som lämnas tomma av de som nu bor i varsin lägenhet och så vidare.

Ett servicehus löser flera olika saker. Norberg behöver bygga för framtiden.

Liane Blom (L)

Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons