Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: SD är ett hot mot välfärden

Annons
SD:s familjepolitik är ett steg tillbaka, enligt skribenten.

I olika opinionsmätningar ser det ut som att Sverigedemokraterna (SD) går framåt. Det är viktigt att förstå att ni som röstar på SD, gör det på ett helt paket – inte bara i vissa sakfrågor. Ett råd är att gå in och läsa på partiernas jämställdhetspolitik. Min röst hamnar inte på SD och här kommer några sådana anledningar:

Jag tycker att abortlagstiftningen är bra som den är. Om Sverigedemokraterna tycker att abort används som preventivmedel så är det inte lagstiftningen i sig som man ska göra något åt – utöka undervisning om sex- och samlevnad i skolan istället. Om Jimmie Åkesson inte tycker att abortfrågan är en "viktig fråga" så ska heller inte detta stå med i partiets program. Rent upplysningsvis så är det en viktig fråga för många kvinnor.

SD vill införa vårdnadsbidrag igen trots att en rapport visar att systemet ledde till ojämställdhet. Vårdnadsbidrag var något som vissa kommuner införde år 2008 för att tillåta föräldrar att själva ta hand om sina barn i hemmet eller anlita någon privat. Ersättningen var 3000 kronor som inte behövde beskattas. Å andra sidan var ersättningen heller inte pensionsgrundande. Systemet skrotades 2016.

En rapport (Socialförsäkringsrapport 2013:5) av Försäkringskassan visade att det bara var 7,9 procent av papporna 2011 som tog ut vårdnadsbidrag i de kommuner som hade det systemet. Intressant är också att rapporten visade att detta system i synnerhet är dåligt för invandrarkvinnor och svenska kvinnor som stod långt ifrån arbetsmarknaden.

Att återinföra vårdnadsbidraget, som SD vill, kommer att leda till en ny kvinnofälla. På sikt leder detta till en ny fattigpensionärsgeneration där kvinnor har tagit hand om barn och inte kommit ut på arbetsmarknaden, med många konsekvenser som följd (sjukpenninggrundande inkomst, a-kassa o.s.v.).

Nej, tack. Detta skulle vara att ta ett steg tillbaka. Om något är detta ett hot mot Sveriges välfärd. Sverige har redan en mycket bra föräldraförsäkring. Ju fler som kommer i arbete, desto fler kommer att kunna försörja sig med eller utan partner på sikt. Det är det som är frihet, för både kvinnor och män.

Liane Blom

Liberalerna Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons