Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lapphyttan förstörs

Annons
Insändarskribenten vid lämningar efter medeltida järnhantering. Foto: Seth Jansson/arkiv

En utredare, Robert Lindstedt, har föreslagit att Norberg som ett omtag för ökad turism efter att Elsas anrika konditori försvunnit, satsar på järnet som den röda tråden i en stor kommande turismsatsning.

Ja, vad kan man säga? Här har Norbergs politiker för bara ett par månader sedan givit tillstånd till att uppföra närmare fyrtio vindkraftverk, ett antal av dem bara några hundra meter från platsen för världens äldsta masugns-anläggning, Lapphyttan.

Jag har vid en resa nyligen i Tyskland sett sådana 200 meter höga vindkraftverk som det skulle gälla. De är inte bara stora eller gigantiska dessa verk utan fullständigt monstruösa i sin storlek och höjd. Det finns inget i vår bebyggelsemiljö eller naturmiljö som ens är i närheten av dessa monster.

Hur har man tänkt i Norberg med den kommande turistsatsningen, att låta en av Europas märkligaste fornlämningsplatser och det antikvariska riksintresset Olsbenning, kanske Sveriges äldsta och vackraste bergsmansbyar, omringas av dessa vedervärdiga vindkraftverk?

Alla eventuella besökare vid Lapphyttan och Olsbenning kommer att förskräckas över hur en kommun kan låta sådana vindkraftverk förstöra ett av kommunens vackraste områden, och det enda i Norberg som har ett riksintresse!

Ja, Norberg, låt dig överraskas, har fått en alldeles ny och skrämmande innebörd.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons