Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt unga få rösta om monsterregionen

Annons

Västmanlands unga är tydliga i sitt besked till de folkvalda, om Västmanland ska slås samman med andra landsting till en stor Svealandsregion, så ska detta först godkännas av västmanlänningarna i en folkomröstning. Enligt Sifo vill nära fyra av fem unga västmanlänningar i åldrarna (18-29 år) att en folkomröstning skall äga rum. Att stödet för en folkomröstning är så stort bland unga är inte förvånande.

Processen har hittills varit demokratisk tvivelaktig eftersom regeringen, ansvarig minister, och socialdemokratiska politiker på olika nivåer vill tvinga igenom reformen från och med 2019, detta trots att frågan inte diskuterades under förra valet. Det innebär att väljarna inte får säga sitt utan ställs inför fullbordat faktum och valet 2018 blir ett storregionval.

För Västmanland och många unga är närheten till Sveriges tillväxtmotor, Stockholm, mycket viktig. Stockholm är vitalt för Västmanland både vad gäller arbetspendling men har också ett stort studieutbud. Att bilda en Svealandsregion som sträcker sig från Östersjön till norska gränsen, från nedre Norrland till gränsen för Östergötland tar fokus från Västmanlands nära koppling och samverkan med Stockholmsregionen.

Västmanlands unga vill göra sin röst hörd om monsterregionen, lyssna på dem.

Mikael Andersson Elfgren, landstingsledamot (M)

Alexander Romo, ordförande MUF Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons