Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luften är fri – alla borde stå upp för den

Annons
Beijing - miljonstad med svåra luftföroreningar.

I barndomen fanns en friskrivningsregel i olika lekar - "Luften är fri". Några kanske minns? Det är dock inte det viktiga. Det är självklarheten i denna barndomsramsa. "Luften är fri"! Betydde att man hade rätt att göra det man ville under lekens gång.

Idag är orden inte sanna. Luften är inte fri. Luften har politiserats. Blivit något politiker käbblar om. Rent av blivit ett politiskt stridsäpple.

Vi väljare går på denna fullständigt dåraktiga debatt. Som vore det en intellektuell, rentav monetär fråga. Hur har vi lurats in i detta?.

Money! Alltid money! Den som har den största megafonen bestämmer – övertygar. Bestämmer agendan. I klimatet. Det som håller på att gå åt pipsvängen. Vår luft. Vår atmosfär. Kan den köpas? Förhandlas?

Självklart inte. Det är en ändlig resurs som påverkar våra liv. Kollektivt. Rik eller fattig. Spelar ingen roll. När atmosfärens syre och temperatur går sin gemensamma gång mot graven, gör de det med oss människor som offer.

Somliga rycker på axlarna – äh, skrämsel. De som har saknar kunskap säger att detta är ett problem som vi fixar med lite pengar. Ögonfröjd! Vi sköljs över av politiska budskap som förvrider vår syn. Som vore atmosfären en politisk inlaga från Miljöpartiet.

Hur i hela friden kan mänsklighetens överlevnad trivialiseras till att bli en debatt om förnekelse eller bejakande. Vilka idioter vi väljare är!

I Norberg är vi förskonade från de värsta effekterna av destruktionen. Men åk till Peking eller New Delhi. Eller närmare storstäder. Där går man med munskydd på grund av atmosfärens skadliga effekter. Munskydd för att andas! Och klimatförnekare fortsätter att värva röster.

Är vi direkt korkade?

Vill man inte se den bistra sanningen i vitögat? Jo, det är allvar nu!. Vårt jordklot är bräckligt, skövlat! När jorden inte orkar längre, försvinner vi. Med eller utan pengar. Vad är det som gör det så svårt att se realiteten i ansiktet? Inte tusen skapar "slogans" och anklagande om miljöhysteri en bättre värld. No way. Action! Nu! Har inget med politik att göra. Rationalitet. Låt inte ormarna i paradiset lura dig. Jorden, och vi, är i fara!

Tänk! Ta ett djupt andetag. Befruktat av vår skog. Det är fri luft!

När blev den en handelsvara? Nix! Stå upp får vår fria luft! Kämpa! Än är det inte försent. Men imorrn kan det va det.

Richard Hichens-Bergström

författare, Hendrix-fan och djupandare i våra skogar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons