Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Bredda kulturfinansieringen genom crowdfunding

Annons

Kulturen är en viktig del av samhället och bidrar till förståelse, bildning och utveckling. För ett växande län är utvecklad besöksnäring och möjlighet till attraktiva kulturupplevelser av mycket stor vikt.

De pengar skattebetalarna idag bidrar med till länets kulturverksamheter är väl investerade skattekronor som ger mycket tillbaka till våra invånare och vårt län.En breddad kulturfinansiering skulle kunna möjliggöra ytterligare kultursatsningar eller höja kvaliteten i befintliga eller framtida kulturprojekt.

En modern metod att finansiera projekt och möjliggöra idéer är genom crowdfunding. Crowdfunding är så kallad gräsrotsfinansiering där olika finansiärer, ofta många små, kan lämna ekonomiskt stöd till olika verksamheter och projekt.

Genom att använda crowdfunding ger vi människor en direkt möjlighet att bidra till satsningar på kulturområdet samtidigt som resurserna till kulturverksamhet i vår region kan öka. Självklart ska crowdfunding ses som ett komplement till kulturfinansieringen och inte som en ersättning.

Flera regioner, exempelvis Kronoberg, använder redan crowdfunding på kulturområdet och utvärderingar visar på positiva erfarenheter. Att låta människor och verksamheter lämna bidrag bidra till kulturen är bra både ur demokratisk och ekonomisk synvinkel. Vi moderater har därför föreslagit att crowdfunding omgående bör införas som ett komplement till kulturfinansieringen i Västmanland. Förslaget finns också med i vårt alternativ till regionplan och budget.

Mikael Andersson Elfgren (M) Ledamot, regionfullmäktige

Stephanie Bruksgård (M) Ledamot, regionfullmäktige

Andreas Weiborn (M) Ledamot, regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons