Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M fick rätt om ny entré

Annons
Planen var att bygga om sjukhusets entré för 64 miljoner. Foto: Staffan Bjerstedt

Västerås sjukhus nya entré är en fråga som engagerat medborgarna i hela Västmanland.

För ett år sedan tog jag upp frågan på landstingsfullmäktige där flera av de rödgröna landstingsledamöterna med näbbar och klor försvarade en ombyggnad av sjukhusentrén för 64 miljoner kronor.

Vid det mötet var det livsviktigt att flytta på biblioteket och reumatologen. Nu, ett år senare, är det plötsligt inte lika viktigt eftersom stora delar av planerna har skrotats.

När jag för ett år sedan ifrågasatte entrébygget anklagades jag för att försöka plocka ”kortsiktiga billiga poäng”. Nu visar det sig att kritiken var befogad. Byggkostnaderna drog iväg och de rödgröna har tvingats backa rejält i frågan.

Ett av argumenten jag framfört att när landstinget står inför investeringar på 1,5 miljarder är detta att börja i fel ände. Varför börja bygga en entré när man inte är klar med övrig projektering? När sjukhusvården blöder står inte sjukhus-entrén först på prioriteringslistan.

Det vore klädsamt om de rödgröna i framtiden inte avfärdar vår kritik så snabbt utan i stället lyssnar till våra argument. Det viktigaste, att man lyssnar till vad västmanlänningarna faktiskt tycker – nämligen att det är fel att prioritera en jättesatsning på entrén.

Kanske får vi se fler kovändningar i fastighetsfrågorna. Vi kan ju konstatera att det finns en hel del att förbättra på det området. De priser vi får in i anbudsförslag för andra nybyggen inom landstinget överträffar långt de kalkyler som fastighetssidan presenterat.

Anbudsförfrågningar borde i framtiden kvalitetssäkras, alternativt borde organiseringen av fastighetsfrågorna ses över. Kanske kan funktionen till större del läggas ut på entreprenad? När uppenbara brister finns måste det finnas politisk handlingskraft.

Än en gång får vi rätt i att landstinget brister vad gäller styrning och ledning. I frågan om sjukhusentrén tvingades de rödgröna backa, trots ett mycket högt tonläge i debatten för ett år sedan.

Vi moderater kommer att fortsätta bevaka frågan och alltid prioritera sjukvården framför skrytbyggen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons