Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Ta vårdpersonalen på allvar

Annons
Personalen larmar om att patientsäkerheten brister, påpekar skribenten.

Ännu en sommar då det är smockfullt på akuten i Västerås och det ligger patienter i korridorerna och väntar på en plats på överfulla avdelningar. Avdelningar som allt för ofta har för lite personal.

Redan innan sommaren varnade personalen inom Region Västmanland om att läget är värre än någonsin på Västmanlands sjukhus. Biträdande sjukhuschefen Liselott Sjöqvist talade då ut om sin oro att personalen inom Region Västmanland inte kommer att orka ta de extra pass som krävs av den ordinarie personalen för att klara bemanningen.

Men Socialdemokraternas Kenneth Östberg var nöjd. Han menade i en debatt i regionfullmäktige den 19 juni att om personalen har klarat sju likadana somrar tidigare, ska personalen också orka en åttonde sommar på samma sätt trots att läget är ansträngt.

Lösningen enligt Socialdemokraterna var dels dyra sommaravtal där man betalar 12 000 kronor per vecka för att redan trötta och utslitna sjuksköterskor skulle skjuta upp sin semester, och dels att beordra in den personal som fattas. Vi i Moderaterna anser inte att detta varken är en hållbar personalpolitik eller arbetsmiljö.

Personalen larmar om att patientsäkerheten brister när trötta och utslitna sjuksköterskor tvingas jobba ändå och skjuta på sin semester. Socialdemokraterna hävdar istället att de har pratat med tjänstemän som säger att det inte alls är någon fara.

Vi moderater tror att vårdpersonalen vet bäst. Det krävs en ny personalpolitik i Region Västmanland. Vi vill att fler anställda inom vården ska kunna göra lönekarriär. Vi vill minska på onödig administration och ägna mer tid åt patienter. Vi vill utreda orsakerna till varför så många i personalen är sjukskrivna. Vi vill minska beroendet av hyrpersonal och få fler fast anställda. Vi vill se en ny ledning i landstinget efter den 9 september.

Stephanie Bruksgård (M)

Undersköterska och kandidat till landstingsfullmäktige

Anna Nygren (M)

Leg. sjuksköterska och kandidat till landstingsfullmäktige

Björn Svartsgård (M)

Överläkare och kandidat till landstingsfullmäktige

Anna Gardeblad (M)

Undersköterska och kandidat till landstingsfullmäktige

Johanna Olofsson (M)

Undersköterska och kandidat till landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons