Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magplask av de rödgröna

Annons

Från och med den första januari 2017 har många patienter som går på sjukgymnastik nekats bassängträning på de vårdcentraler som drivs av Region Västmanland (det nya namnet på landstinget). Detta är tyvärr en konsekvens av det nya avtalet för fysioterapeuter/sjukgymnaster. I det gamla avtalet erbjöd vissa, men inte alla, av de offentliga vårdcentralerna bassängträning till sina patienter. I samband med att det nya avtalet började gälla kom direktivet att inga patienter ska få bassängträning. Det ska vara lika för alla har man sagt från regionledningens sida – och i detta fall tydligen lika dåligt för alla.

Detta har lett till allmän förvirring och otrygghet hos patienterna. För många patienter är bassängträning viktigt. Bassängträning är ett komplement för de som inte kan träna på gym, och kan vara en uppstart innan man kan träna på gymmet. Vissa patientgrupper kan inte heller tillgodogöra sig annan träning än bassängträning. Varför tar man då bort denna möjlighet?

Enligt uppgift är det nu ett stort antal patienter, som får behandling hos en fysioterapeut på den vårdcentral där de är listade och som inte erbjuder bassängträning, som i stället ringer till privata fysioterapeuter och frågar om de kan få tillgång till bassängträning hos dem.En annan konsekvens är också att bassängerna på våra sjukhus runt om i länet står tomma på kvällar och eftermiddagar.

Vi moderater har tidigare kritiserat den rödgröna regionledningen som drivit igenom nya avtalet för sjukgymnaster och fysioterapeuter där de tvingas ansluta sig till en vårdcentral i stället för att driva eget. Nu har ännu en negativ effekt av det nya avtalet visat sig, i form av utebliven bassängträning för patienterna. Vi kan inte kalla det för annat än ett riktigt magplask av de rödgröna.

Maria Dellham (M), Oppositionsråd, Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons