Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marino Wallsten: Hyresgästföreningen får viktig roll för dialog i Fagersta

Annons

Fagersta kommun vill stärka hyresgästers egenmakt och organisering, skriver kommunalrådet Marino Wallsten (S) i ett svar på kritik över bostadsförhållandena vid Hantverksvägen.

Svar till Rolf Blomgren (13/1). Jag kan bara instämma rent generellt i att det sticker i ögonen när man låter jakten på vinstmarginaler gå framför livskvalitet, när det handlar om allas vår välfärd. Självklart ska man även kunna ställa långt gående krav på fastighetsägare och hyresvärdar att deras verksamhet ska präglas av ansvarstagande och långsiktighet i ägandet av bostadsfastigheter, att det finns ett tydligt kundfokus i deras bostadsförvaltning, att det finns en finansiell stabilitet och en uttalad ambition att bidra till utvecklingen av berörda områden.

Privata fastighetsägare är företagare och den enskilda hyresgästen är deras kund och som alla företagare är de beroende av nöjda kunder. Att äga och förvalta människors hem kräver kompetens och omsorg. De allra flesta fastighetsägare tar det här sociala ansvaret på allra största allvar, men det finns enskilda aktörer som brister, ibland på många plan.

Den boendesituation som idag råder i Fagersta med bostadsbrist är relativt ny och har ställt kommunen inför nya utmaningar. Ett led i detta är att Fagersta kommun nu inlett ett samarbete med Hyresgästföreningen med syfte att nå alla hyresgäster i kommunen och för att stötta dessa så bra som möjligt. Ambitionen är att med rätt kunskap och stöd stärka hyresgästers egenmakt och organisering för att kunna driva sina frågor. Vi tror att det är den rätta vägen att gå.

Hyresgästföreningen är den aktör som kan stötta såväl hyresgäster som hyresvärdar att hitta framkomliga vägar och genom samarbetet med Fagersta kommun så kan alla hyresgäster få stöd och hjälp, inte bara medlemmar i Hyresgästföreningen.

Det som Rolf Blomgren beskriver är inte okej, men vi tror som sagt att vägen ur det kräver kunskap, aktivitet, organisering och dialog. Vi har tillsammans med Hyresgästföreningen börjat färdas i en riktning som ska kunna ge alla våra invånare en dräglig bostadsmiljö. Fagersta kommun måste också kunna vara en stark aktör på den lokala bostads- och fastighetsmarknaden och därigenom skapa goda förutsättningar för det samhälle som nu är tänkt att växa fram utifrån den vision som skapats för Fagersta. I det ligger ett viktigt ansvar att tillgodose olika bostadsbehov genom ett varierat utbud som håller god kvalitet och som inkluderar personer med en svag ställning på bostadsmarknaden.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons