Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marino Wallsten: Moralisk kompass saknas i debatten

Annons

Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Det förvrängda debattklimatet letar sig numera även in i den lokala politiska diskussionen och börjar ta obehagliga proportioner också i tidigare rätt så städade forum för offentlig debatt. Tidigare kunde man ana detta i trådar på sociala medier, där i synnerhet hat och hot mot såväl enskilda människor som hela befolkningsgrupper idag sprids med ljusets hastighet.

När även politiker förvanskar sanningen eller bara väljer att visa upp delar av den, för att det ska generera billiga politiska poäng, så rör vi oss på ett allt mer sluttande plan. I näringslivet och ideell sektor är diskussionen om hur man uppför sig ständigt aktuell, men inom politiken verkar den moraliska kompassen ha flugit sin väg.

Fokus skiftar snabbt från en nyanserad debatt där man lyfter fram vad man själv vill, till att tillskriva andra fel och brister. Istället för att tala om sak talar man om person. Frågor som rör sig på ett personligt plan är inget man ska debattera i vare sig kommunfullmäktige eller på insändarsidor. Eller på sociala medier för den delen.

Åsikter, halvsanningar och rena falskheter framställs som fakta. Förminskande ordalag används om och av personer som deltar i det offentliga samtalet. Sanningen blir något som man kan tycka för eller emot.

Sammantaget hotar detta själva grunden för det vi kallar demokrati. Alla som deltar i det offentliga samtalet har ansvar för den utvecklingen. Inte minst vi politiker, som ska ta ansvar för den politik vi bedriver utan att skylla ifrån oss. Det är inte rakryggat att svänga som en vindflöjel i den populistiska vinden.

Vi ska inte agera på hörsägen, antaganden eller rena tyckanden. Någonstans måste man ha alla fakta på bordet och ha en objektiv bild innan man vidtar de åtgärder som behövs. Fakta är fakta och måste behandlas med respekt. Statistik ska inte anpassas så att bara halva bilden visas, det som beskrivs ska vara verkligheten.

Även om vi lever i en värld där verkligheten alltför ofta svartmålas i syfte att så split mellan människor så ska vi inte kompromissa med grundläggande demokratiska och medmänskliga värderingar.

Aldrig i livet.

Marino Wallsten, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons