Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marino Wallsten: Poliserna är för få – nu ska väktare bevaka i Fagersta

Annons

Läget är akut, skriver kommunalrådet Marino Wallsten (S) efter ökade problem med brottslighet i Fagersta, samtidigt som poliserna blivit färre.

Polisen har de senaste åren färgats av en organisationsförändring, där ett syfte var att komma närmare medborgarna och skapa en organisation som mer kan formas utifrån den lokala problembilden. Det var en god tanke, men där är vi inte.

Inom det lokala polisområdet Norra Västmanland har polisens organisation sedan 1 januari 2015 minskats med omkring 40 tjänster trots att polisområdet utökats med en kommun.Fagersta har på senare tid sett en ökande omfattning av skadegörelse, våld och ungdomsbrottslighet, något som har skapat en högre upplevd otrygghet och utbredd oro i samhället. Under år 2016 anmäldes närapå exakt ett brott per invånare i Fagersta. Då ska man komma ihåg att det finns ett stort mörkertal eftersom inte alla brott anmäls. Läget är akut.

Det är en välkommen satsning när regeringen de närmsta tre åren skjuter till över sju miljarder kronor till polisen med ambition att öka antalet anställda med 10 000 personer fram till år 2024. Det känns däremot extremt viktigt att det kopplas på en plan för fördelning av dessa resurser så att det kommer hela landet till gagn och inte bara till områden runt de större städerna.

Våra duktiga och kompetenta poliser sitter fast i ett skruvstäd, där de får prioritera bland prioriterade ärenden utan någon egentlig tid att utreda brott. När de egentligen behöver ett mandat att forma den lokala organisationen utifrån det lokala behovet, så att de kan fördela resurserna där de behövs som allra mest i det lokala samhället.

Vi tänker inte stillasittande se på när tryggheten går förlorad i en organisationsförändring. Det tar tid att utbilda poliser och vi kan inte heller vänta på att fler poliser anställs i den lokala organisationen, eller på att regeringens välkomna satsning når Fagersta.

Därför läggs i kommunstyrelsen nu ett förslag till något så ovanligt som att anlita väktare för bevakning av särskilt otrygga och utsatta områden i hela kommunen. Det är något en kommun inte alls ska behöva göra, men just nu måste vi det.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons