Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missvisande beskrivning av SD

Annons
Fullmäktigebeslutet innebär stärkt skydd för all skog i kommunen, enligt skribenten.

Svar på Christer Borgs (SD) insändare 9 maj.

Det blir fel att beskriva det som att Fagersta kommun skulle ha politiska vildar i kommunfullmäktige, när sanningen är att det egentligen rör sig om frånvarande invalda ledamöter.

När man använder termen politisk vilde så rör det sig om personer som lämnar det parti som de valts in för, men behåller sin plats och deltar i besluten helt oberoende av partitillhörighet. Då mandaten är personliga så finns ingen möjlighet att formellt komma åt det här, vilket är ett problem i sig.

Men normalt är att ledamöter som lämnar sina partier också lämnar sina politiska uppdrag så att platserna kan tillsättas av andra.

Ett problem med öppna kandidatlistor är, förutom att det kan kuppas in personer bara genom att skriva ett namn, att leden snabbt tunnas ut i partiet så att det snart inte finns ersättare att tillgå när politiker allt eftersom lämnar uppdragen i förtid. Då blir det formellt ” tomma stolar” i fullmäktige, som inte kan besättas av någon politiker överhuvudtaget.

Christer Borg redovisar inte heller vad det var man röstade om i kommunfullmäktige, vilket också kan anses som en missvisande beskrivning om vad det faktiskt handlade om. Gustav El Rachidi (S) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag om att anta skogsbruksplanen med följande tillägg:

1. Norra Västmanland Kommunalteknikförbund NVK ges i fortsatt uppdrag att sköta Fagersta kommuns skogar i enlighet med skogsvårdslagen och certifieringssystemet FSC likt PEFC, med skogsbruksplanen som utgångspunkt.

2. Naturvårdshandläggaren ska inkluderas tidigt i processen inför planerade åtgärder i enlighet med punkt 1 ovan, så att särskilda hänsyn kan tas för natur- och fritidsintressen.

Stig Henriksson (V) yrkade att skogsbruksplanen godkänns med ändring gällande målklasser av områden gammal skog i skifte 1-Ötjärn, avdelning nummer 10,12,22,25,28,29 och 43 till NS, det vill säga naturvårdsmål med skötsel.

Att stärka skyddet för att all skog eller att särskilt skydda sju utpekande områden. Kommunfullmäktige valde det tidigare.

Eleonor Wikman (S)

Kommunfullmäktiges ordförande

Fagersta Kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons