Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missvisande uttalande om länet av Svensk Näringsliv

Annons

AB Karl Hedin – driver trävarubutiker i Mellansverige.

Att Västmanland har många företag, stora som små, som har god tillväxt, som investerar och som satsar i vårt län, torde vi alla kunna vara överens om. Att det finns en hel del i samhället som behöver förbättras borde vi också kunna enas om. Men att som Svenskt Näringslivs regionchef, beskriva vårt län som "ett U-land för företagsamma" (Fagersta-Posten 29 maj) medför bara negativa saker för oss som företag, om uttalandet påverkar våra möjligheter att rekrytera medarbetare. Utsikterna att hitta personal med rätt kompetens är den viktigaste frågan för oss idag.

Det är bra att Svenskt Näringsliv arbetar aktivt med att identifiera vad som krävs för att förbättra det lokala företagsklimatet och vi vill gärna ha dialog och samverkan mellan alla sektorer i samhället. Men att beskriva vårt framgångsrika exportlän i missvisande ordalag hjälper ingen.

Atlas Copco har de senaste åren satsat stort i Fagersta och investerat för att vara fortsatt konkurrenskraftiga på den globala världsmarknaden.

AB Karl Hedin äger trävarubutiker i hela Mellansverige och sågverk i norra Västmanland och södra Dalarna.

I Karbenning och Krylbo är mer än 400 miljoner investerat de sista 10 åren.Norberg och Fagersta kommuner har sedan flera år satsat på entreprenörskap som sommarjobb åt ungdomar och våra elever på Brinellskolan har stora framgångar i SM Ung Företagsamhet (senast Naifu UF som vann guld i hantverksklassen).

Vi upplever inga problem i kontakterna med kommunerna vi jobbar i. Det allmänna har många ansikten och alla påverkar våra konkurrensmöjligheter att rekrytera nästa generation. För de unga medarbetare som väljer att jobba hos oss spelar säkert en rad faktorer in, som till exempel hur kommunalskatten används, hur skola och förskola fungerar, om det finns attraktiva bostäder och goda kommunikationer. Än viktigare är de möjligheter som våra företag kan ge i form av lön, arbetskamrater, företagskultur, personlig utveckling och karriärmöjligheter. Tillgång till god sjukvård i vår del av länet är också viktigt, både för våra anställda och för jobbmöjligheter till alla vuxna i en familj som väljer att flytta hit. En väl utbyggd och tillförlitlig infrastruktur, både väg, järnväg, vattenvägar och bredband, är grundläggande för att vi ska kunna fortsätta satsa och utveckla våra företag i Västmanland.

Den urbanisering som samhället genomgår skapar i sig ett klimatproblem. Alla kan inte bo i städer. Samtidigt måste det finnas arbetstillfällen, kommunikationer och samhällsservice för att människor ska välja att flytta ut från städerna. Vi behöver arbeta tillsammans - företag, kommuner, myndigheter och intresseorganisationer - för att utveckla norra Västmanland till en långsiktigt hållbar och attraktiv region.

Karl Hedin, ägare till AB Karl Hedin

Carl-Magnus Sundberg, platschef Atlas Copco Fagersta

Åsa Eriksson, kommunalråd Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons