Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna målar in sig i ett brunt hörn

Annons

Marino Wallsten. kommunalråd i Fagersta.

Svar på insändaren "Fortsatt samarbete med Moderaterna?".

Att S just nu styr tillsammans med M är inget unikt för Fagersta, 24 kommuner och en region styrs av en koalition där S och M ingår. Det finns många exempel på väl fungerande samarbeten över blockgränsen, där man gemensamt tar sig an samhällsutmaningarna och söker samförstånd.

Det är väl på det lokala planet förutsättningarna främst finns. Att det i Fagersta ser ut som det gör idag känner ju i princip alla till som följt den lokala debatten. S och M står en bra bit från varandra ideologiskt och kommer inte komma överens i varje enskild fråga, men när vi genom dialog och öppenhet hittar en enighet så drivs det gemensamt.

En sak är helt säker, Socialdemokraterna kommer aldrig någonsin frångå de grundläggande värderingarna om allas lika värde. Det kommer aldrig bedrivas en politik som bygger på direkta eller indirekta samarbeten med partier vars företrädare står för uppenbart främlingsfientliga åsikter, sprungna ur ett moln av ”alternativa fakta”.

Anna Kinberg-Batras flirt med SD gör att hon riskerar att måla sig själv i ett brunt hörn. Genom att tumma på värderingar så förs politiken ut på ett farligt sluttande plan, som maktövertagandet 1933 borde ha lärt mänskligheten att aldrig mer göra om.

Det finns en stor grupp människor i vårt samhälle som inte anser sig vara lyssnade på, som anser att de etablerade partierna inte gör tillräckligt. Människor som sannolikt känner att deras egen värld hotas och att de riskerar att förlora den trygghet de har i sin direkta närhet på grund av framför allt invandringen.

De tänker inte sitta still och titta på. Det som står närmast till buds är att rösta på det parti eller den företrädare som snappat upp strömningen och som lockar med sin populistiska retorik underbyggd av nättroll som hatar vidare, insvepta i en dimma av fejkade nyheter. Uppenbarligen når detta betydligt fler väljare än vad något opinionsinstitut någonsin trott. Se bara på Trump, Brexit och SD. Det spelar liksom ingen roll vilka företrädarna är, inget ifrågasättande, bara de är ett alternativ till ”etablissemanget”.

Framtiden byggs inte genom att sprida hat. Ett öppet och demokratiskt Fagersta blundar inte för de samhällsutmaningar man står inför, utan tar sig an dem och skapar en framtidstro i ett samhälle där alla invånare är likvärdiga.

Vi socialdemokrater viker inte en millimeter från den linjen.

Marino Wallsten (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons