Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Mer solenergi viktigt för klimatet

Annons
Genom att sätta upp massor av solcellsanläggningar gör vi processen lättare, enligt skribenten.

Alliansen hävdar i Fagersta-Posten 30/7 att Regionen gör en felsatsning när den vill bygga en egen solcellspark. Det är bråttom nu. Klimatet kan inte vänta! Jag vill belysa det inom fyra områden.

1 augusti var ”Earth Overshoot Day”. Det innebär att redan den dagen har Jordens totala resurser för 2018 tagit slut och att vi därefter lever över våra tillgångar. Särskilt i de länder som konsumerar mycket och skapar mycket onödigt avfall måste vi skärpa oss. Ett sätt är att skapa egen energi genom solceller för att kompensera energibortfallet när kärnkraftverken kommer att läggas ner. Vi kan inte vänta på att privata företag och privatpersoner bygger upp solcellsanläggningar. Alla som kan måste hjälpa till.

En hållbar energiförsörjning är mycket viktig för klimatet. Det gäller att, så mycket vi kan, minska produktionen av koldioxid och liknande ämnen som medför en ökning av atmosfärens temperatur. Genom att sätta upp massor av solcellsanläggningar gör vi den processen lättare att klara. Då blir inte effekterna av en strypning av olje- och gasförbrukning så plågsam.

Kärnkraftverken måste avvecklas så fort som möjligt. De är olönsamma och vår natur klarar inte av mer radioaktivitet. Visserligen skapar de energi, som inte ökar koldioxidutsläppen men riskerna att ha dem kvar gör dem direkt olämpliga att använda. Det insåg man i Tyskland och de stänger sina. Det var efter den sista kärnkraftsolyckan i Fukushima, som det visade sig att, hur försiktig och noggrann man än är, så händer det ideligen olyckor ändå. Vad en rad sådana skulle innebära för klimatet framkallar rysningar.

En radioaktiv cancerframkallande miljö är det sista vi vill ha. Det kan bli mänsklighetens undergång. Faran finns inte bara i den fredliga kärnkraften. Ett ännu större hot är ett kärnvapenkrig. Ett krig med kärnvapen blir ödesdigert. Arbetet att förbjuda kärnvapen och införa kärnvapenfria geografiska zoner pågår. Vi har kommit ganska långt och många länder har anslutit sig. Valet i höst blir en vattendelare när det gäller kärnvapenförbud. FN-konventionen om kärnvapenförbud motarbetas av allianspartierna. De vill också att vi närmar oss NATO mer och mer. Kampen mot ”Bomben” måste gå vidare även för klimatets skull.

Sten Muhammed Yussif Widhe

Kommunfullmäktigekandidat (MP) Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons