Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Norberg bör prioritera klimatsmart mat

Annons
Klimatsmart gris.

Jorden har feber. De pågående och accelererande klimatförändringarna är ett uppenbart existentiellt hot, både för mänskligheten och för allt liv på jorden som vi känner det.

Den här sommaren, sommar 2018, med sin exceptionella värmebölja, visar oss tydligt hur sårbara vi är och att det förändrade klimatet redan är här.

Klimatfrågan är inte bara en utmaning, den tvingar oss samtidigt att bygga ett bättre och hållbart samhälle. Inte sedan eller så småningom, nej, nu, vi har inte råd att vänta!

Det kommer att krävas många modiga och viktiga politiska beslut, globala, nationella och lokala.

Sverige, liksom många andra länder, har skrivit under Parisavtalet, ett viktigt steg i rätt riktning.

Det klimatpolitiska ramverket som antogs av riksdagen 2017 är den viktigaste klimatreformen i svensk historia. Reformen är en central del i arbetet att Sverige ska leva upp till Parisavtalet.

På kommunal nivå kan vi inte sitta med armarna i kors, även vi måste fatta beslut som bidrar till ett hållbart samhälle och som gör att vi är en aktiv del av den processen som leder till en bättre värld.

Miljöpartiet Norberg vill delta i den här nödvändiga processen genom att sätta miljön och klimatet i fokus, motsatsen till vissa andra partier som inte alls eller knappast talar om miljö och klimatförändringar i sina program.

Vi vill prioritera förnyelsebara energikällor och drivmedel för att minska koldioxidutsläppen.

Vi vill att kollektivtrafik, gång- och cykelvägar utvecklas.

Vi vill att Norbergs kommun prioriterar klimatsmart mat, att grön mat ska vara normgivande i våra skolor och äldreomsorgen. matsvinet ska minskas.

Om hela jorden befolkning konsumerade som vi, skulle det behövas drygt fyra jordklot med naturresurser, enligt Naturvårdsverkets rapport “ Förslag till åtgärder”!

Vi vill att vi med stolthet kan tala om för nästa generation att vi gjorde vad vi kunde, att jordens feber har gott ner och att den mår bättre nu!

Rob den Hertog

Pieternella van Beek

Kjell Karlsson

Miljöpartiet Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons