Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Välj bort ägg från burhöns

Annons

Nu efter påsken kan det vara en god idé att fundera på vilka ägg vi har valt i affären. Enligt Jordbruksverkets hemsida finns det stora skillnader mellan hur värphöns i burar har det och hur frigående värphöns har det. För burhöns gäller att de inte behöver ha mer utrymme per höna än 2x3 dm och det får vara upp till sexton värphöns i buren.

För frigående värphöns gäller vid ett envåningssystem ett minsta utrymme om 13 kvadratdecimeter per höna eller 7,5 värphönor per kvadratmeter om de väger mer än 2,4 kg.

Burhönsen har då ingen chans att leva ett någorlunda naturligt liv. De borde verkligen få göra det, inte minst med tanke på de tjänster som de utför för att människan ska få glädje och nytta av deras ägg. Det finns också andra viktiga skillnader. För burhöns finns det inga krav på att det ska finnas fönster i salarna så de får aldrig se dagsljuset. Fodret får vara kemiskt behandlat.

Djurens Rätts kartläggning inför påsken 2018 visade att det nu är hela 137 kommuner som väljer bort ägg från hönor som sitter i burar. Förra året fanns inte Norberg med på listan men nu är Norberg där. Fagersta finns emellertid inte med i år och det borde vi se till att de blir i framtiden.

Vid ekologisk odling används varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel och djurfodret produceras på den egna gården. Inom djurhållningen ska djuren få utlopp för sitt naturliga beteende och få vistas ute i så stor utsträckning som möjligt. Djurhållningen inom ekologiskt lantbruk bärs upp av en idé om att djuren inte bör ses som specialister på proteinproduktion utan som de varelser de är med många olika förmågor.

Vi håller med om det och vill vara solidariska med djur och natur. Vi vill också vara solidariska med kommande generationer och med alla människor på hela jorden.

Pieternella van Beek

MP Norberg

Sten Mu Yu Widhe

MP Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons