Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närproducerad påsk?

Annons

Påsken är en mathelg. Vi samlas kring bord med lammstek, potatissallad och ägg i alla dess former. Många vill helst ha lokalt producerade varor.

Men hittills har det inte alltid varit så lätt att hitta rätt i butiken. Därför menar LRF att det är hög tid att införa en tydlig ursprungsmärkning.

Sex av tio svenskar tycker att produktens ursprung är en av de viktigaste faktorerna när de väljer mat, vid sidan av smak, pris och kvalitet.

Många säger också att de gärna skulle köpa mer lokalproducerat. De vill ha kortare transporter, avlastning för miljön och ge stöd till småskalig produktion. Skäl som alla bidrar till en levande landsbygd.

Men det är inte alltid så lätt att omsätta ord till handling. När vi handlar påskmat ger ofta produkter sken av att ha svenskt, lokalt ursprung.

Men sanningen är många gånger en annan. Råvarorna kan ha färdats genom halva Europa och producerats under helt andra villkor än här. Trots en ärlig vilja att gynna det lokala fylls påskborden därför med helt andra varor.

Den svenska livsmedelsproduktionen håller hög klass. Maten från svenska bönder produceras med några av världens strängaste regler vad gäller hänsyn till djur och miljö.

Djuren är bland de friskaste i EU och Sverige har internationellt sett mycket låg användning av antibiotika. Det är lika ovanligt att hitta halter av bekämpningsmedel över gränsvärdena i svensk konventionell produktion som det är i EU:s ekologiska.

Inte minst gäller den höga svenska kvaliteten för ägg, som vi så ofta förknippas med påsk. Här kan hönor ströbada, lägga sina ägg i rede och sova på sittpinne.

Dessutom är svenska ägg salmonellafria. Det gör att vi, till skillnad från många andra länder, kan ta en klick av sockerkakssmeten utan att vara rädd för salmonella.

Svenska ägg är märkta med SE och därför relativt lätta att hitta i butiken. Men köper du en vara som innehåller ägg blir det genast svårare att veta hur och vart de producerats. Detsamma gäller för många andra processade produkter. Därför har LRF länge drivit frågan om ursprungsmärkning. Nu börjar vi se resultat.

Nyligen sade landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) att han överväger att stödja ett förslag om obligatorisk ursprungsmärkning av processat kött.

Att få veta vart påskmaten kommer ifrån och hur den är producerad borde egentligen vara en självklarhet. Därför fortsätter LRF att verka för en tydlig ursprungsmärkning. Det gör det lättare för alla som vill och kan göra medvetna val vad som ska stå på påskbordet.

Förbundsordförande, LRF

Helena Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons