Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej FP, Norberg är inte ett samhälle i skräck

Annons
Fagersta-Posten 24 januari

En sorglig händelse mitt Norberg. En vecka sedan. En ung kvinna hittades död.

En tragedi. Klart att vi norbergare berörs. Förfärligt! Otäckt!

Tragedin har nu skildrats i Fagersta-Posten. Man har brett på. Rejält. En kraftig rubrik citerar några anonyma personer som uttryckt sin reaktion över denna sorgliga nyhet. I rubriksättningen väljer man "tunga artilleriet". Där står "Det är ren skräck att bo i Norberg idag". I kraftiga versaler. Går ej att undvika.

Nå, det är väl att ta i. Troligen har personerna som intervjuats uttalat sig i affekt. Orden är sagda. Och återgav säkert deras verkliga känslor just då.

Genom FP:s sätt att återge reaktionerna hos dessa personer skapas en bild av att Norberg är ett samhälle i chock. I kris. Har våldet flyttat in i Norberg? Är det verkligen så illa?

Miitt i stan. Vilda Västern i Västmanland! Sätter fart på spekulationer om vidden av dådet, och hur det påverkar oss.

Förmodligen har FP:s reportrar på plats hört förtvivlan hos människor som var i närheten när nyheten sprack upp. Klart man tar i med hela känsloregistret då!

Men, i skildringen av händelsen har det brunnit till rejält hos FP. Vi är många som reagerat över rubriksättningen. Nej, vi är inte ett samhälle i skräck. Klart vi berörs, något annat vore onaturligt. Död, av vilka skäl det vara må, är alltid djupt engagerande.

Klart att det även finns "missnöjesfalanger" på den politiska paletten som vill slå mynt av en sån här tragedi – kanske påeldade av denna skildring över Norbergs reaktion Sånt skapar poltiskt missnöjeskapital. Bra att använda vid kommande val. Lite mer "lag och ordning" smakar alltid bra.

Nå, det är väl så, att ju närmare man är en händelse, desto bättre ser man konturerna.

I detta fall måste man konstatera att rubriksättningen var olycklig. Tagen från en person i chock. I förlängningen framställer den en känsla som inte stämmer med verkligheten. Vi är inte ett samhälle i Skräck. Eller kris.

Det är tråkigt att behöva skriva för att dementera. Men måste göras. Vi lider med dom drabbade. Vad som kommer att hända i just detta fall vet vi inget om.

Så framöver, snälla FP – mindre sensation, tack. Såväl med, som utan, citationstecken! Ord är viktiga. Överord skadliga.

Gillar Fagersta-Posten. Antar att detta är ett olycksfall i arbetet.

Richard Hichens-Bergström (som vandrar orädd i Norberg)

Svar direkt: Tack för dina synpunkter. Jag är tacksam över att du för fram dem.

Vi är eniga om att detta är en tragisk händelse. Jag tror också att vi är eniga om att det är viktigt att Fagersta-Posten även berättar om tragiska händelser som denna.

När det sker liknande händelser, där uppgifterna, ofta är knapphändiga initialt, bör medier alltid behålla sitt lugn och inte rusa iväg. Medierna ska berätta det som är fakta och inte återge spekulationer och rykten.

Liknande fall är att betrakta som en pågående publicering där FP uppdaterar när nya uppgifter finns, allt för att ge en korrekt nyhetsrapportering.

I det här fallet valde vi i ett tidigt skede att prata med människor i Norberg för att höra om deras känslor när detta tragiska inträffade. Den rubrik du återger är ett citat från en av dessa människor. Det är förståeligt att många på orten var ledsna och chockade, även om jag inte heller tror att samhället är i skräck. Det har inte heller FP påstått.

Vårt syfte har inte varit att skapa sensationsjournalistik av detta tragiska fall. Om det uppfattats så har vi inte träffat rätt i tonen i rubriksättningen.

Du har helt rätt i att ord är viktiga och att överord kan vara skadliga. Det är viktigt att vi journalister har även detta i minne i vår nyhetsrapportering.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons