Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noll procent av skogen i Fagersta skyddsklassad

Annons

Svar till Marino Wallsten, "Vi tar ansvar för skogen" (23 juni).

Fakta kvarstår: Denna skogsbruksplan för 2015-2024 behandlades på försommaren 2017. En besynnerlig hantering redan det. Varför är det på detta viset i en tidigare välskött kommun? Frågan obesvarad i kommunfullmäktige.

Än mer besynnerligt är att 10 nya områden slutavverkats sedan 2015 trots att skogsbruksplanen inte är godkänd än av kommunfullmäktige. Till exempel kalhygget söder om korsningen vid mackarna/hembygdsgården. Hur kan man göra så i en kommun som antas styras efter demokratiskt fattade beslut? Frågan obesvarad i kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktiges socialmoderata majoritet har antagit en plan där det i klartext står att 0 (noll) procent ska skyddsklassas som NS (naturvårdsmål med skötsel). Och sagt nej till att 54 hektar av 1066 skulle skyddsklassas som NS. Vänsterpartiet ville alltså att vi skulle besluta att skydda 5 procent. Beslutet blev alltså 0 procent skyddad skog. I ett län där länsstyrelsen konstaterar att mängderna skyddad skog i länet är långt under de nivåer som krävs. I ett län där grundvattennivåerna, som påverkas negativt av kalhyggen, är extremt låga. I ett land där klimathoten växer och den biologiska mångfalden minskar.

Däremot har man i sista stund lagt till i beslutet att man ska följa lagen. Normalt ska inte en kommun behöva besluta om en sådan självklarhet. Men i Fagersta kan det kanske finnas skäl därtill.

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons