Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu behövs civilkurage för att försvara demokratin

Annons
Jag kommer aldrig att rösta på ett främlingsfientligt parti som SD, framhåller skribenten.

I valtider slutar man aldrig att förvånas över partiernas mer eller mindre desperata försök att värva röster. Idag fann jag SD-Kuriren i min brevlåda. Jag har aldrig sympatiserat med det partiet, men där fanns mitt namn, adress och något som liknade ett kundnummer. Man kan ana, att jag inte är ensam över denna obehagliga överraskning!

Eftersom jag är gammal, har jag läst min historia och minns slutet på andra världskriget och efterkrigstiden. I min klass fanns en polsk judinna, som upplevt fasorna i ett koncentrationsläger. På barnsjukhuset, där jag arbetade, hade jag en annan judinna som arbetskamrat. Hon kom till Sverige med de vita bussarna. Det är dags för oss svenskar att vakna nu – innan det är för sent! Aldrig hade jag trott, att nazister skulle tillåtas att marschera på våra gator. Stöveltrampet från kriget ekar ännu i mina öron.

Det har slagit mig, att Aldous Huxleys förutsägelser nu besannas ”i en värld där människorna kommit att älska den teknologi, som berövar dem deras förmåga att tänka kritiskt, deras självständighet som individer, deras historia.” Föraktet för svaghet, som är så betecknande för nazismen, kan man ju se hos en del av våra politiker också. Nu behöver vi civilkurage för att försvara vår demokrati! Som ni förstår, kommer jag aldrig att rösta på ett främlingsfientligt parti som SD.

Polariseringen i dagens Sverige blir allt tydligare. Mest ledsen är jag över generationsklyftorna. Varken ungdomar eller gamla får den respekt de förtjänar. Tänk vilken kraft vi skulle kunna ha tillsammans! Det är dags att tänka nya tankar. Vi behöver varandra mer än någonsin som medmänniskor.

Berit Tutturen

Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons