Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny idrottshall byggs med pengar som skulle gå till flyktingmottagande

Annons

Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) får svar på sitt tidigare inlägg.

Åsa Eriksson, vi kan inte annat än beundra dig för den glädje och entusiasm du ger uttryck för i ditt debattinlägg. Du har en naturlig förmåga att sprida glädje som du skall vara stolt över och vi blir i grunden glada och positiva att läsa din insändare.

Det smärtar oss därför mer att då tvingas beskriva att den glädje du nu visar riskerar att bli kortvarig. Trots alla glada och käcka tillrop riskerar den nu förda politiken att parkera oss i botten i de flesta rankingar för lång tid framöver. För att det skall bli någon varaktig förändring krävs att politikerna förändrar sin syn på vilka faktorer som är framgångsfaktorer för att kommunen skall uppfattas som attraktiv som inflyttningskommun. Det är bara att ta del av Jordbruksverkets 40 variabler, bland annat arbetsmarknad, tillväxt och utveckling. Variabler som Fokus använder sig av i sina mätningar.

De förbättringsområden som du hedervärt radar upp är flera och bidrar sammantaget till att Norbergs attraktionskraft minskar. Det handlar om låga skolresultat, en hög arbetslöshet bland asylsökande och brist på bostäder. Du kopplar bristerna till att Norberg tagit emot näst flest asylsökande per capita. Till det kan vi tillägga ett högt skattetryck och i princip landets högsta taxor på vatten och avlopp. Det är fullt begripligt att ett sådant stort mottagande av nyanlända som Norberg gjort leder till tunga belastningar och resursbrister inom alla kommunens servicesektorer. Du har rätt i att det behövs fler behöriga lärare, ökade resurser i förskolan och stöd för att de nyanlända skall få arbeten.

Eftersom du verkar inse problemen så är det än mer anmärkningsvärt att du då, på helt ideologiska grunder, väljer att bortse från dessa behov och bygga ett socialdemokratiskt monument i form av en idrottshall. Vi fick 40 miljoner i extra statsbidrag för att täcka kommunens kostnader för det stora mottagandet av asylsökande. Istället för att skjuta in pengarna i de sektorer som tyngs av det stora mottagandet så väljer du att ta 60 procent av dessa pengar och satsa på en idrottshall. Pengar som skulle gå till resursförstärkning för mottagandet.

Det är inte konstigt att personalen för ” slå knut på sig själva ” för att klara av sin uppgift. Hur långt kommunalrådets beröm och käcka tillrop räcker får väl framtiden utvisa. Besluten att ta pengar från de som behöver det till att bygga en idrottshall är helt ideologiskt betingat och handlar inte om att tillgodose de grundläggande behov som kommunen brottas med dagligen.

Att vara så glad och positiv samtidigt som Norberg parkerar sig på den sista platsen i landet som folk vill bo i är sannerligen en prestation. Man kan ju trösta sig med att det bara kan bli bättre eller…

Slutligen. Vi kan inte undgå att märka att kommunalrådet flörtar lite extra med hästfolket. Det svärmeriet kan väl endast ha väckts på grund av vårt medborgarförslag om att även hästmänniskor behöver plocka upp sina djurs avföring. Om inte kommunalrådet har förstått innebörden i förslaget så skall vi förtydliga det. Vi respekterar alla medborgare i kommunen oavsett om de har hundar eller hästar eller andra husdjur. I ordningsreglerna framgår dock att enbart är hundägare som är skyldiga att plocka upp hundbajs. Hästägare har tillåtelse att använda kommunens motionsslinga i Skallberget men är undantagna från kravet att plocka upp föroreningarna efter hästen. Det vill vi ändra på så att de harmoniserar med reglerna som finns i de flesta kommunerna i landet.

Christer Filipsson (M)

Lennart Skansfors (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons