Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny strategi – ett lyft för svensk mat

Annons

Sverige har utmärkta förutsättningar att producera den mat som människor i vårt land och runt om i hela världen efterfrågar. Anledningen är att vi har lägst antibiotikaanvändning i EU, ett djurskydd i absolut världsklass och jämfört med de allra flesta andra länder en miljö- och klimatsmart produktion. Trots det har den svenska livsmedelsproduktionen konstant minskat de senaste tjugo åren.

Den främsta förklaringen är frånvaron av politiskt ansvarstagande och en oförmåga att fatta beslut som räcker längre än till nästa val. Så här kan vi inte fortsätta, det har vi helt enkelt inte råd med. Och det är något som denna regering jobbat hårt med att försöka förändra.

Den 16 januari i år blev det verkliga startskottet för en stor förändring för Sverige och för den svenska livsmedelskedjan. Regeringen presenterade då en blocköverskridande överenskommelse med den borgerliga oppositionen och Vänsterpartiet om totalt fyra mål för livsmedelskedjan fram till år 2030. Partierna har tagit sitt ansvar genom samarbete och kompromissvilja och enats kring de tydliga och viktiga målen att svensk livsmedelsproduktion ska öka och konkurrenskraften ska öka i alla delar av livsmedelskedjan.

Den 30 januari lämnade regeringen över propositionen ”En svensk livsmedelsstrategi – för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet” till riksdagen. Med denna skapar vi förutsättningar för en långsiktig och hållbar politik för livsmedelskedjan. Detta är något som har saknats och efterfrågats under en lång tid av aktörer i livsmedelsbranschen. Andra länder har gått före men vi ska komma ikapp och vi ska gå förbi!

Det som är mest glädjande är att regeringen nu har lämnat över en proposition till riksdagen. På så sätt säkerställer vi att regeringar även i framtiden, oavsett partifärg, kommer att prioritera livsmedelskedjan. Med en proposition så säkerställer vi även en långsiktig nationell hållbar politik för hela livsmedelskedjan fram till 2030. Det skapar jobb och hållbar tillväxt i hela landet.

Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister

Anna Wallén (S), riksdagsledamot från Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons