Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklar framtid för Bergslagssjukhuset

Annons

Bergslagssjukhusets osäkra framtid väcker starka känslor. Vi Liberaler har under lång tid varit tydliga i frågan. Det finns konkreta fakta som tyder på att om Region Västmanland tar över driften av halva sjukhuset efter årsskiftet så försämras förutsättningarna för en bra sjukvård. Den blir dessutom mera osäker. Vi vill istället att en seriös upphandling sker och att ett långsiktigt kontrakt framförhandlas som ger oss trygghet och fortsatt utveckling.

Vad kan vi lära av historien? För sju år sedan, när landstinget drev sjukhuset, hade man under flera år dragit ner på verksamheten och hela sjukhuset var nedläggningshotat. Det blev dock till slut en extern upphandling och företaget Mitt Hjärta har sedan dess ansvarat för driften av Bergslagssjukhuset.

Hur har då Mitt Hjärta skött uppdraget de senaste sju åren? Området sjukvård är alltid svårbedömt oavsett vem som driver det. Det finns alltid enskilda fall som upprör och det finns alltid saker som bör rättas till. En oberoende granskningsrapport som beställdes av Landstinget 2015 visar dock att Mitt Hjärta levt upp till avtalets grundläggande krav, även om det fanns vissa delar som borde förbättras. Skattebetalarnas pengar hade förvaltats väl, verksamheten hade utvecklats och vårdkvalitén var god. Tillsammans med Köping hade man fått utmärkelse för bästa stroke-behandling i landet.

Hur blir det nu när Region Västmanland tar över stora delar av sjukhuset? Ingen vet, ansvariga politiker ger inget svar. Ett viktigt påpekande i granskningsrapporten från 2015 var den stora fördelen med att familjeläkarsjukvården och specialistsjukvården på ett flexibelt sätt samverkade. Nu kommer verksamheten att splittras, en odiskutabel negativ konsekvens av att Region Västmanland kliver in i Bergslagssjukhuset och tar över halva verksamheten. Kostnaden stiger, flexibiliteten och därmed patientservicen blir sämre.

Vad är då bäst för Fagerstaborna? Sitter man i väntrummet på sjukhuset och tittar sig omkring upptäcker man att det är mestadels äldre människor som sitter där. Vi blir allt fler äldre och närheten till sjukvården blir allt mer viktig. Hur kan då lilla Fagersta hävda sig mot valtunga områden i Mälardalen när Regionen måste dra ner på verksamheten och spara?

Vart skall vi då åka för att få vård? Ett långsiktigt kontrakt är mera pålitligt vad gäller att bevara sjukvården kvar i Fagersta än en rödgrön sjukvårdspolitik, som till stor del styrs av tjänstemän i Västerås.

För oss Liberaler är ett tryggt samhälle basen för att vi själva skall kunna känna frihet. En trygg sjukvård är därför viktig för oss, men vi måste bli flera för att kunna påverka. Hör gärna av dig om du tänker som vi.

Magnus Bohman, Ordförande Liberalerna Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons