Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om gårdsförsäljning tillåts ryker Systembolaget

Annons

All samlad kunskap bekräftar att ju mer alkohol som det dricks i ett samhälle ju större blir skadorna av alkohol. Både för individen och samhället.

Trots en friare införsel och andra uppluckringar av alkoholpolitiken har Sverige en i förhållande till andra länder låg konsumtion. Anledningen till detta är forskningen också överens om och det beror då på att vi har Systembolaget, ganska höga priser, begränsade öppettider, åldersgränser.

Nu är åter detta med gårdsförsäljning uppe till förslag; Dels inför Centerpartiets landsstämma och dels nu i lokalpressen från ett gäng moderata Västerås- och regionpolitiker. I båda fallen vill man ge den som lokalt tillverkar alkohol rätt att sälja sina produkter vid källan. Centern vill gå ännu längre och även tillåta dessa producenter att sälja andra producenters alkohol också.

Harmlöst säger en del, för det här blir inga stora mängder. Motivet är att skapa flera arbetstillfällen på landsbygden.

Jag och den forskning som finns säger att konsumtionen kommer att stiga och det leder till flera skador och människor som slås ut vilket ju kan skapa arbetstillfällen inom missbruksvården. Men det kan väl inte vara en vettig politik?

Den stora grejen är att nu har vi i Sverige trots EU-inträdet fått behålla Systembolaget men med en gårdsförsäljning modell Centern kommer Systembolaget att ryka all världens väg. Effekten blir ju då att vi kommer att få en försäljning även i livsmedelsbutiker och en stor ökning av konsumtionen och då även av skadorna.

Förhoppningsvis avvisar Centerstämmans sin partistyrelses förslag om gårdsförsäljning. Centern har ju tidigare visat klokskap i alkoholfrågan och jag hoppas den består.

Bosse Axelsson, ordförande IOGT-NTO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons