Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkerheten skadar Bergslagsjukhuset

Annons

Den rödgröna politiska dimman har sänkt sig över Bergslagssjukhuset. Allt är klätt i dunkel och ingen vet vad som kommer att hända. Försöker man se bortom år 2017, då avtalet med Mitt Hjärta går ut och då Landstinget sagt att de skall ta över driften av ca halva sjukhuset, så är det som att blicka in i ett stort hål. Det finns ingen handlingsplan. Det är helt politiskt tyst.

Landstinget har gjort det enkelt för sig genom att inte göra något. Genom att inte förlänga avtalet med Mitt Hjärta så sägs det automatiskt upp. Vad som händer därefter har ingen rödgrön politiker i Landstinget vågat klargöra.

Landstinget säger att de skall ta över driften. Betyder det att man kommer att lägga ner en del av verksamheten, flytta verksamheten till annan ort, eller driva den som man gjorde för sex år sedan? Inga klargörande beslut är fattade, men vi som vet hur det var för sex år sedan, är mycket, mycket oroliga. Att landstinget skulle hantera skattebetalarnas pengar bättre än nuvarande privata aktör är inte troligt, enligt en tidigare oberoende revisionsrapport.

Det värsta hotet mot privat verksamhet är osäkerhet. All verksamhet som seriöst skall bedrivas kräver långsiktig planering baserat på förankrade målsättningar. Detta ger sedan upphov till ett beslutsfattande som väger in kommande risker och möjligheter och som sedan driver verksamheten framåt. Vad gäller Bergslagssjukhuset så är det tydligen inte de seriösa reglerna som gäller. Sjukvården i lilla Fagersta får i stället anpassa sig till de slumpmässiga planer som det rödgrönas styre har om drygt ett år.

Det är givetvis svårt att driva privat sjukvård som om drygt ett år skall landa i ett stort rödgrönt hål. Vem vill vara anställd i ett sådant företag? Sjukvården är helt beroende av personalresurser. Det tyngsta argumentet för att landstinget skulle ta över driften var just tillgång till personal, men efter landstingets otydliga agerande har detta istället blivit det största problemet. Är den politiska tystnaden och osäkerheten ett medvetet första steg i en planerad neddragning av verksamheten? Det blir kanske lättare att motivera ett övertagande från en privat aktör om personalbristen blir stor, en situation som landstinget då själv har skapat.

Vi liberaler anser att det bästa alternativet är att omedelbart bjuda in till en ny upphandlingsprocess. Mitt Hjärta och eventuellt andra aktörer bjuds in till förhandlingar. Landstinget får utvärdera och måste, om man själv vill driva sjukhuset, leva upp till de krav man ställt och de anbud man fått. Ett långsiktigt avtal tecknas som ger trygghet och utvecklingsmöjligheter för hela kommunen. Det rödgröna hålet måste omedelbart täppas till med en seriös handlingsplan om Bergslagssjukhusets verksamheter skall kunna överleva och utvecklas. Här får du frihet och trygghet istället för livstid!

Magnus Bohman, ordförande Liberalerna Fagersta

Helena Hagberg, oppositionsråd och gruppledare för Liberalerna i LandstingetVästmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons