Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otillräckliga förslag

Annons
BRA BÖRJAN.  Dan Rydberg (SD) anser att det finns mycket mer att genomföra än Centerpartiets 20 integrationsförslag.

Replik. Svar till centerpartisterna Johanna Jönsson och Birgitta Andersson, den 11 februari.

Det ni kallar en utmaning är i själva verket en katastrof. Ni säger att ni inte vill peka finger, ändå gör ni det genom att hävda att regeringen inte gjort något åt den katastrofala situationen. Ni har själva haft två mandatperioder på er att komma med förslag till förbättringar, men tystnaden har varit kompakt. Först nu när era opinionssiffror sviktar och blödningen till SD är alltför påtaglig har beröringsskräcken släppt och förslagen kommer som ett plåster på såret.

Det är bra att ni börjar adressera problemen. Tyvärr är förslagen långt ifrån tillräckliga, även om ett par av dem är bra. Ett av dem är krav på tidig samverkan från Migrationsverket. I dag körs kommuner över när avtal med privata entreprenörer skrivs bakom ryggen på kommunerna.

Ett annat är full ekonomisk kompensation till kommunerna. Det förslaget hjälper naturligtvis kommunerna, men vi får inte glömma att det fortfarande kommer att betalas av oss skattebetalare. Det förslaget får också tyst på högljudda och obekväma kommunalpolitiker, vilket jag antar är det primära skälet till förslaget.

Det enda som hjälper mot den katastrofala situation vi nu befinner oss i, är att börja diskutera och ta tag i volymerna. Under 2014, till och med oktober, beviljade Sverige 3,2 gånger så många uppehållstillstånd som våra nordiska grannländer tillsammans. Som om det inte vore nog har nu regeringen tillsatt en ”hemlig” arbetsgrupp under namnet Mottagande och etablering, för att rusta Sverige att ta emot 400 000 asylsökande de närmaste fem åren. På detta tillkommer anhöriginvandringen som historiskt varit 1,6 gånger så stor som flyktinginvandringen. Håller dessa siffror i sig kan det innebära uppemot 600 000 människor som ska huseras och födas. Sverige mäktar inte med dessa volymer, utan stora nedskärningar i välfärden eller kraftigt höjda skatter.

De teknologiska framstegen gör att behovet av arbetskraft kommer att minska i framtiden. Enligt Stiftelsen för strategisk forskning kan så många som 53 procent av dagens arbetstillfällen vara bortrationaliserade inom 20 år. På 1900-talet rationaliserades en mängd arbeten bort inom industrisektorn. De som drabbades värst var de lågutbildade. En då växande tjänstesektor fångade upp största delen av bortfallet. I dag finns ingen motsvarande sektor som kan fånga upp ett eventuellt bortfall.

Då en majoritet av de asylsökande endast har förgymnasial utbildning har de stora problem att ta sig in på arbetsmarknaden, där en hård konkurrens råder.

Hur det kommer att se ut på en framtida arbetsmarknad med ännu större utbildningskrav och där konkurrensen ytterligare hårdnat kan vi lätt föreställa oss. Det enda som är jordnära och förnuftigt är att börja prata volymer.

Dan Rydberg (SD)

Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons