Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter lämnas vind för våg på sjukhusen

Annons

Patienter som ska åka iväg lämnas ibland övergivna, framhåller Moderaterna.

Patienter som inte kan ta sig till och från sjukvården på egen hand kan använda sig av förbokade sjukresor. Om patienten behöver extra hjälp och inte har ledsagare med sig, ska vården ha en mottagarperson som hjälper patienten vid ankomst till exempelvis akuten.

Dock har vi vid ett flertal tillfällen uppmärksammat hur patienter lämnats vind för våg på olika enheter inom Västmanlands sjukhus. Det kan handla om äldre personer som inte är helt på det klara med vart de ska. Det finns bland annat anmälda fall i patientnämnden där patienter blivit lämnade utan skor på fötterna eller fall där man missförstått öppettiderna på olika mottagningar. Patienten kommer i kläm när föraren åker iväg och ingen finns på plats som tar emot.

Ett aktuellt exempel inträffade när en patient på en palliativ enhet hade varit hemma över dagen och sedan blev avsläppt utanför enheten utan att personalen blivit informerade om patientens ankomst. Personen var rullstolsburen och kunde inte ta sig in på egen hand och blev sittandes utanför.

Transport av patienter är en upphandlad tjänst, och i upphandlingsvillkoren står det att föraren vid sjukresor ska ha allmän kunskap om olika sjukdomstillstånd, funktionshinder och effekterna av dessa samt ha god kunskap om ansvarsfördelningen mellan leverantör och beställaren. Någon statistik på hur många incidenter som inträffat där patienter blivit strandsatta efter sjukresa fanns inte när frågan togs upp på initiativ av Moderaterna i landstingsfullmäktige i början av året. Detta bör undersökas.

Det behöver också klargöras vilka rutiner som finns inom sjukvården när sjukresor beställs. Patienten är kanske inte alltid medveten om att den på förhand behöver be om hjälp vid ankomst eller avfärd.

Problemet har tagits upp i landstingsfullmäktige för snart ett år sedan. Men sedan dess verkar tyvärr inte mycket ha hänt. Några åtgärder från ansvarigt landstingsråd Tommy Levinsson (S) har inte synts till. Ska det behöva inträffa något allvarligt innan den rödgröna majoriteten gör något?

Vi anser att Landstinget Västmanland måste bli mycket bättre på att säkerställa att patienter som bokar sjukresor får ett bra mottagande och inte blir sittande utanför vårdmottagningarna på grund av bristande kommunikation och rutiner.

Maria Dellham(M)

Asta MatikainenLecklin (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons