Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna lägger inte scheman i skolan

Annons

I en insändare i FP 20 juli hävdar före detta politikern och läraren Bertil Sandberg att huvudansvaret för att det blir en del som han kallar ”lärarlösa lektioner” inom vissa språk ligger hos mig som ordförande i NVU.

Det är att kraftigt överskatta betydelsen av min funktion. Tyvärr har jag som ny ordförande heller inte med mig någon kassakista att ösa upp miljontals kronor från.

Bertil Sandberg borde som före detta politiker känna till att huvud- ansvaret för NVU:s verksamhet ligger kollektivt hos ledamöterna i direktionen, som varje år får en summa pengar av de tre medlems-kommunerna att förfoga över.

Som bekant så gick NVU med mer än sju miljoner kronor back förra året och förbundet har inte fått hela den summa som skulle behövas för 2016.

Därför måste det sparas. Hur det ska ske är delvis skolledningens ansvar. Det är också där, och inte i den politiskt valda direktionen, som expertkunskapen finns om vad konsekvenserna blir för den pedagogiska verksamheten.

NVU har tre kurser i moderna språk där rektorerna lagt ut 15 timmar lärarledd undervisning.

Det handlar enligt skolledningen om färre än tio elever i de tre kurserna.

Det är inga nybörjarspråk utan rör sig om elever som läst moderna språk länge.

Att ändra utlägget av tiden har förekommit även förut men då inte lett till att några lärare på NVU kontaktat lokaltidningen och klagat.

Var man än sparar så reagerar några negativt. Men att bara fortsätta köra på mot ett nytt stort underskott vore oansvarigt.

Att läsa moderna språk är viktigt men just nu är det ännu viktigare att utbilda personal till bristyrken som exempelvis inom vård och omsorg.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons